YEAR OF NO LIGHT – Nord 2CD

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Music Fear Satan

Nord on hieno albumi ja ansaitsee uuden julkaisunsa. Vuodesta 2006 ei tosin ole kauan, mutta jos musiikkimaailmassa on edes hippunen oikeudenmukaisuutta, niin uusi painos löytää omistajansa vaivatta. Lisäkiihokkeena mukaan on liitetty bonuslevy, joka koostuu vuosina 2004–2008 nauhoitetuista harvinaisuuksista, mutta ilman niitäkin kyseessä on eittämättä ranskalaisen metallin helmi.

Year of No Lightin musiikki tunkeutuu tajuntaan todella huumaavalla tavalla ja lähes salakavalasti. Bändi ei sinänsä ole soundeiltaan mikään huippuraskas, mutta biisien kerroksellisuus ja vahvat kitaravallit tekevät levystä erittäin päällekäyvän. Jyräävissäkin kohdissa tuntuma on kuitenkin jollain tapaa raikas ja avoin, perinteisen sludgen hitaus, tahmeus ja äärimmäinen tummanpuhuvuus pysyttelevät kaukana. Mukana on juuri sopiva määrä melodisuutta, ja kauneuden yhdistyminen raakaan voimaan tekee tunnelmasta varsin ainutlaatuisen, lähes hypnoottisen. Biisien ilme vaihtelee aina seesteisyydestä raivoon, mutta koko ajan päällä säilyy käsin kosketeltava jännite ja hienovireinen herkkyys, huolimatta siitä miten raisuksi meininki yltyy.

Nordin jälkeen yhtye siirtyi täysin instrumentaaliksi, ja tuo taito kuuluu jo tällä levyllä. Ei huutolaulussa lievää sävyttömyyttä lukuun ottamatta juurikaan vikaa ole, mutta erityisesti mieleen jäävät kuitenkin lukuisat lauluttomat pätkät, missä yhtye on omimmillaan. En silti pidä bändin nykylinjaa parempana, kyllä huudon puute jätti tyhjän aukon, vaikkakin vain pienen. Sanomasta ja sen myöhemmästä puutteesta en osaa sanoa mitään, sillä sanoitukset oli kirjoitettu yhtyeen äidinkielellä eli ranskaksi. Eipä silti, että niistä otsikoita lukuun ottamatta mitään selvää saisikaan.

Tyyli liikkuu post metalin, sludgen, black metalin ja ambientin maastoissa, ja tuntuukin upealta löytää levyltä näin paljon vaihtelevia maisemia. Varsinkin kun nuo maisemat sijaitsevat aivan omassa maailmassaan, mystisessä ja yllätyksellisessä paikassa, johon ei helposti kyllästy.

Tuukka Termonen