Worldwide Viking Rock Vol. II

Arvosana: 8/10

Julkaisija: Vikingarock France

Vikingarock France julkaisi pari vuotta sitten Worldwide Viking Rock -kokoelman ensimmäisen ja sisällöltään melkoisen Suomi-voittoisen osan. Käytännössä vinyyliversion kääntöpuoli koostui pelkästään äänekoskelaisen Arskan projekteista, eikä ensimmäiselle puolellekaan ollut löytynyt kuin kolme viikinkirockin kansainvälistä edustajaa.

Käsillä oleva toinen osakin jää melko kauaksi kokoelman nimessä olevasta lupauksesta, sillä ensimmäisen osan tapaan edustetuiksi tulevat vain Espanja (Drakkar), Ranska (Carcereduro), Ruotsi (Hednaljus ja Vindvak) ja Suomi (mTORR, Rockarska ja Seppä Ilmarinen). Bändikattaus on kuitenkin laajentunut sillä tavoin, että kolmen Arskan mestaroiman projektin rinnalla on neljä muuta tekijää. Tällä tavoin kokonaisuus on hieman tasapainoisempi kuin ensimmäisessä osassa.

Jonkinlaisesta rajoittuneisuudestaan huolimatta Worldwide Viking Rock Vol. II tarjoaa oikein asiallisen läpileikkauksen viikinkirockin maailmaan. Kaikilla kahdellatoista mukaan valitulla kappaleella on ansaittu paikkansa, eikä levyllä ole yhtään sanan varsinaisessa merkityksessä heikkoa vetoa. Espanjalainen Drakkar ei välttämättä ole mitenkään erityisen häikäisevä ryhmä, mutta sopivan kireästi messuava laulaja ja miehekkäät taustakuorot pelastavat paljon. Hyvää nyrkintuulettelurockia. Ranskalaisella Carceredurolla on huomattavasti tunnelmallisempi ja melodisempi lähestymistapa viikinkirockiin. Itse asiassa bändillä on myös kevyttä metallivaikutetta mukana. Todella laadukkaita kappaleita, vaikka ranskankielisen lyriikan tosiasiallinen sisältö jääkin tuntemattomaksi.

Kokoelman parhaimmat kappaleet tulevat kuitenkin Ruotsista ja Suomesta. Hednaljusin ja Vindvakin välillä on tiukka maaottelu, jonka jälkimmäinen voittaa, mutta olemattoman pienellä erolla. Erinomaisen väkeviä ja vakuuttavia vetoja molemmilta bändeiltä. Vindvak on selkeästi orkesteri, josta täytyy ottaa paremmin selvää. Arskan projektit on sijoiteltu kokoelman alkuun, keskivaiheille ja loppuun. Rockarskan Rock Hard for Norden on looginen avauskappale tällaiselle kokoelmalle, eikä Seppä Ilmarisen Faravid ole yhtään vähemmän looginen lopetus. mTORRin Against the World myrskyää vaikuttavasti levyn keskivaiheen tienoilla, vaikka eroaakin metallisemman otteensa puolesta aika tavalla kokoelman muusta sisällöstä.

Worldwide Viking Rock Vol. II on huolellisesti kasattu ja taiten toteutettu kokoelmalevy, joka toimii varmasti hyvänä johdatuksena viikinkirockin maailmaan. Neljäkymmentä minuuttia tasokasta rockia, jonka tahdissa voi tuuletella nyrkkiään ja vahvistaa taistelutahtoaan.             

Harri Linnera