WINTERUS: In Carbon Mysticism

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Lifeforce Records

Pohjois-Amerikasta ei liikaa varteenotettavaa black metallia ole kuultu. Agalloch, Nachtmystium, varhainen Woods of Ypres, sekä Profanatica ovat onnistuneet luomaan omanlaistaan ja taidokasta mustaa messua, mutta sen jälkeen harmaa massa onkin miltei loputon. Tähän samaan kategoriaan liittyy valitettavasti debyytillään myös Michiganin Winterus.

Enslaved, sekä edellä mainitut Agalloch ja Nachtmystium ovat selkeästi olleet Kalamazoon miehillä levylautasella. Valitettavasti näiden mestareiden työjälkeen on Winteruksella vielä harmillisen pitkä taival. In Carbon Mysticismilla soittaa kohtuullisen taidokas yhtye, mutta sävellyspuolen ollessa lähinnä tökeröä ja tekotaiteellista, ei debyytistä saa edes välttävää albumia millään konstilla. Oikeastaan yksikään albumin kappaleista ei ota tuulta alleen ja päälle liimatut, harmittavan yksiulotteiset melodiat vain latistavat tunnelmaa entisestään. Jos Enslaved saa kymmenien tahtien junnaukset toimimaan persoonallisesti, ei sitä voi kaikille kuitenkaan suositella. Sovituspuolella on lähdetty todistelemaan jotain ja useammassa albumin yhdeksästä kappaleesta syöksytään tökeröihin osavaihdoksiin tunnelman kustannuksella. Ohuet, laatikkomaiset ja hengettömäksi kompressoidut soundit vain kruunaavat epäonnistumisen.

In Carbon Mysticismin kaltaiset sieluttomat levytykset ajoivat 90-luvun lopulla black metallin miltei perikatoon. Kun sisältöä ei ole tarjota, pitää yrittää pärjätä krumeluureilla ja tämä lienee varmin kaava epäonnistumiseen. Pelkkä suhinalogo ja metsissä poseeraaminen ei mustan metallin esittämiseen riitä ja mikäli tunne on näinkin pahasti kadoksissa, ei levyä pitäisi julkaista ollenkaan.

Markus Makkonen