WHALES AND AURORA – The Shipwreck

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Slow Burn Records

Tällä kertaa arvosteltavaksi joutunut kariutunut laiva on italialaisen Whales and Auroran vahva doom- ja sludge-levytys. Onneksi levy ei ole karikolle ajautunut laiva niin kuin sen voisi negatiivisessa mielessä käsittää. Jos tämä olisikin karikolle ajautunut laiva, niin siinä tapauksessa sinne olisi menty täysin omaehtoisesti ja tarkoituksella, aivan kuin näyttääkseen maailmalle ettei enää vaan välitä tai jaksa.

Kappaleet ovat täynnä raskasta ahdistusta ja yhtyeen laahaus on synkkää kuunneltavaa. Kaiken tämän synkkyyden keskelle tuodaan kuitenkin pieni toivonkipinä käyttämällä melankolisia ja kauniin melodisia väliosia ja -soittoja. Laulu on epätoivoista karjumista ja käy musiikkiin erinomaisesti. Kaikki soittimet toimivat kaikin puolin erittäin hyvin yhdessä. Kitara etenkin murisee hienosti ja melodioiden viiltävä ja vaikeroiva ääni suorastaan repii tien auki sisälle tajuntaan. Kaiken kaikkiaan levyn tunnelma on hyvällä tavalla erittäin ahdistava ja raskas.

Yhtyeen musiikki elää hyvin ja kappaleiden vaihtumista ei oikeastaan edes tajua, kokemuksen ollessa kuin yksi pitkä matka silmät suljettuina. Levy toimii loistavasti kokonaisuutena eikä siinä tunnu olevan tyhjiä tai tylsiä hetkiä. Useammin kuin kerran huomasin automaattisesti painavani toistoa levyn loputtua. Se luultavasti on melko hyvä esimerkki hyvästä ja vangitsevasta levystä. Oli suuri yllätys huomata se, että levy on näin erinomainen, samalla kuin tiedostaa sen faktan, että se on kuitenkin vasta yhtyeen ensimmäinen julkaisu. Näin vahvan debyytin jälkeen ei voi muuta kuin jäädä odottamaan jatkoa.

Aleksi Vaittinen