WARLORD U.K.: Maximum Carnage (uudelleenjulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Mind Productions

Metal Mind Productions juhlistaa uudelleen kasattua orkesteria julkaisemalla toistamiseen heidän ensimmäisen ja ainoan täyspitkänsä bonusraidoilla höystettynä. Birmingham-lähtöisen yhtyeen ensimmäinen elinkaari sijoittui vuosiin 1992 – 1999, ja Maximum Carnage näki päivänvalon vuonna 1996.

Vaikka yhtyeen perustamisvuosi menee 90-alkupuolelle, voi sitä silti pitää brittiläisen death metalin ensimmäiseen aaltoon kuuluvaksi poppooksi yhdessä Benedictionin, Bolt Throwerin ja Prophecy of Doomin kanssa. Itse asiassa Warlord U.K. oli Benedictionin kanssa saman kaupungin poikia, ja se menettikin ensimmäisen oikean rumpalinsa Neil Huttonin brother-bändilleen vain muutamaa kuukautta ennen debyyttinsä julkaisua.

Warlord U.K. on ottanut mallia Benedictionista juuri metallinsa raskauden suhteen häviten tylyydessä kuitenkin reilusti esimerkiksi Subconscious Terror -albumille. Vaikutteita on saatu myös Bolt Throwerin jyräävyydestä, mutta aivan niin sotaisaa orkesterin metalli ei ole.

Kahteen edellä mainittuun mestariin verrattuna bändin dödis on esikuviaan melodisempaa. Esimerkiksi kappale Disintergration haikeine kitarasooloineen on ovela risteytys Arise-ajan Sepulturaa ja alkuaikojen Sentencediä. Change-kappaleessa esiin tulee muusikkojen viehtymys vanhaan britti-hardcoreen.

Pääpaino albumilla on kuitenkin lahjakkaasti rakennetulla death metalilla. Riffit pysyvät kohtuullisen mielenkiintoisina läpi levyn ja kitaristi Mick Gorstin melodiantaju jaksaa hämmästyttää. Tosin olisin suonut miehelle mahdollisuuden taidonnäytteisiin useamminkin. Tätä albumia voi hyvällä syyllä kutsua Brittein saarien death metalin, jos ei nyt ihan puuttuvaksi linkiksi tiettyjen bändien välillä, niin ainakin laadukkaaksi taidonnäytteeksi.

90-luvun alussa ja vielä sen jälkeenkin lievä vasemmistohenkisyys oli death metal -bändienkin keskuudessa yleisempää kuin nykyään, eritoten anarkian luvatulla saarella. Lyriikoiden Change, Vivisection ja Race War perusteella myös Warlord U.K. kallistuu enemmän vasemmalle kuin oikealle. Bonusmateriaali koostuu rumpukoneen avulla nauhoitetusta demomateriaalista ajalta ennen Neil Huttonia. Valitettavasti alkuperäisessä Nuclear Blast -painoksessa mukana olleet Amebix- ja Slayer -koverit ovat jääneet pois.

Tuure Heikkilä