WARD – Downfalls [C-kasetti]

  Julkaisija: Rämekuukkeli-levyt

Arvosana: 8/10

 

Ward etenee raiteillaan tasaisen varmasti. Viisi vuotta debyytin jälkeen Tampereen seudulta kotoisin oleva ryhmä julkaisee tämän Downfalls-levyn. Fyysisenä muotona on C-kasetti, muita formaatteja ei ainakaan tällä hetkellä ole julkaisusta saatavana. Mikäpä siinä, nauha koneeseen ja nauttimaan.

Vakava ja täsmällinen on ote. Murskaavaa sludge-vaikutteista tarpomista siis on luvassa edellislevyn tapaan. Raskaina raahustavat kompit ja hitaahkot riffittelyt tukevat vokalistin korinaa. Tunnelma on tietyllä tapaa sisäänpäin kääntynyt, ja hetkittäin tuleekin mieleen, mennäänkö tässä varmistellen ja laput silmillä tiukasti omalla mukavuusalueella. Kaksi ensimmäistä biisiä ovat pitkiä ja laahaavia. Mitään erityisen yllättävää tai mieleen jäävää ei aluksi tunnu löytyvän, mitä nyt ensimmäisellä raidalla kuullaan mausteena sähköistä kilinää ja naksuntaa. Kuitenkin jo ensi kuuntelulla Dominion-kappale kiinnittää huomion salakavalan yksinkertaisella melodisuudellaan ja kitarakoukullaan. Sen perään Every Day the Hard Way lyö koneeseen piristävästi suurempia kierroslukemia, jottei tunnelma keskity liikaa pelkkään nurkassa mököttämiseen.

Debyytillä karjunut vokalisti ei ole tällä levyllä mukana, vaan toinen kitaristi hoitaa myös sanallisen esittämisen. Hänen äänensä on matalammin muriseva kuin edellisen vokalistin, mikä voimistaa biisien doomdeath-sävyjä. Sounditkin ovat aavistuksen rupisemmat debyyttiin verrattuna, tai sitten se johtuu kasettisoittimestani. Joka tapauksessa matelun osuus on lisääntynyt junttauksen kustannuksella. Siksi tämä tuotos ei nappaa yhtä aktiivisesti mukaansa kuin edellinen. Toisaalta tässä on jotain usvaista painostavaa houkuttelevuutta. Uudet kuuntelukerrat paljastavat, että itse asiassa kaikki kuusi kappaletta ovat kovia. Raiteet siis vievät oikeaan suuntaan.

Seppo Rautio