Wacken – 2015

wacken 2015_

Wacken – tuo tunnettu metallifestareiden mekka on ollut suomalaisten suosiossa jo 90-luvusta saakka. Monet suomalaiset hevarit ovat tehneet pyhiinvaelluksen sinne elämänsä aikana kerran tai useammankin. Joten Wacken on suomalaisille hyvin läheinen. Onhan siellä esiintynyt melkoinen liuta suomalaisia bändejä vuosien aikana.

Wacken on paisunut vuosikymmenien aikana melkoiseksi tapahtumaksi. Kun ensimmäisen kerran kävin vuonna 2002, niin tapahtuma oli silloin jo loppuunmyynty, mutta silloin väkimäärä lähenteli 30.000. Kun taas nykypäivinä porukkaa pakkautuu Wacken kylälle ja sen raitille hillumaan lähemmäss satatuhatta. Loppujen lopuksi se on aivan sama, ketä siellä esiintyy ja mitä siellä on, sillä Wacken on onnistunut luomaan sellaisen brändin, että jengiä saapuu eri maailman kolkista. Valitettavasti tämä on aiheuttanut sen, että osan bändeistä joutuu seuraamaan kuvaruudun välityksellä, mutta sen sijaan livemeininki ja yleisön fanaattisuuden pystyy kokemaan ja aistimaan varsin hyvin.

Repertuaari on vuosien aikana laajentunut, sillä perinteisen metalli ohella, listoille on alkanut ilmesty muiden tyylilajien edustajien kuten tänä vuonna oleva New Model Army. Wacken on halunnut tietoisesti laajentaa skaalaalansa, jotta on mahdollisuus houkutella muiden genren edustajia.

Joka tapauksessa tämän vuoden Wackenin kohokohta on takuuvarmasti jokaisen power ja sankari yms metallistin märkäunia eli Savatagen paluu lavoille. Edellisen kerran Savatage vieraili Wackenissa 2002, jolloin mikin varressa oli täysin tuntematon kaveri kuin Damond Jiniya. Lisäksi kitaran varressa oli Jeff Waters, jonka nyt jokainen tuntee. Kun Savatage nousee samalla tänä vuonna, samalla tulee myös Trans Siberia Orchestra.

Wacken on tietenkin loppuunmyyty, mutta aina jostain kolosesta löytyy lippuja. Joten ei muuta kuin reppu selkään ja teltta mukaan, sillä viikonloppun saksalaisella pellolla, satoi tai paistoi, on jo melkoinen kokemus kenellä tahansa.

 Ja tässä koko lista mitä Wackenissa esiintyy parina päivänä

 

Teksti: Arto Lehtinen