Wacken 2015 – Saksa

 wacken 2015_

Wacken on monien suomalaisten metallidiggareiden tuntema festari, joka sijaitsee Hampurin pohjoispuolella. Joka vuosi heinä- elokuun taitteessa pieneen Wacken kylään raahautuu reippaasti yli satatuhatta metallifania eri puolilta Saksaa, Eurooppaa ja muualta maailmaa kuten Meksikosta, Libanonista. Suomesta oli paikalla jälleen jokunen tuhat päätä. Mm Elmu järjestää bussimatkoja, jotka myydään vauhdikkaasti loppuun joka vuosi.

Tänä vuonna Wackenin suurimpana vetonaulana toimi Savatagen reunion keikka, johon läheisesti oli yhdistetty Trans Siberia Orchestran konsertti. Lisäksi muina täkyinä olivat Judas Priest ja Saksan oma ylpeys Running Wild. Tietenkin rosterissa oli bändejä jokaiseen makuun. Noh perinteisempi black metal puuttui listoilta kokonaan.

Viimeisimmästä vierailusta Wackenista oli jo ehtinyt kulua jo seitsemän vuotta. Joten itselläni oli välillä sellainen tunne, että olen tulossa ensimmäistä kertaa Wackeniin, sillä monet asiat olivat muuttuneet. Alueen koko oli kasvanut aivan järjettömiin mittasuhteisiin. Mutta ennen kuin pääsi edes alueelle, matka alkoi varsin mallikkaasti jo Helsingin lentokentällä. Kun oli saanut hyvän istumapaikan kuulutettiin, että koneessa on vesivuoto, joka pitää korjata. Matkaan lähteminen viivästyi rapiat 45 minuuttia. Tietenkin Kööpenhaminassa koneen vaihto tapahtui suhteellisen sähäkästi, kun pari suomalaista kyyditettiin erikoiskyydillä toiselle koneelle. Tämä tarkoitti sitä, että matkatavarat jäivät Kööpenhaminaan. Hampurin kentällä oli sitten odotettava 6-7 tuntia, kunnes laukut tulivat perille seuraavalla lennolla.

20150730_204628 Wackenista alkoi tulla viestejä, ettei alueelle kannata tulla. Wackekin ympäristössä oli satanut todella reippaasti, että järjestäjätaho oli helisemässä mudan ja veden kanssa. Joten ilman oikeita varusteita oli aivan turha mennä aluelle.

20150730_205226

Kun tavarat saatiin haltuun, tämän jälkeen pikapika vauhtia hotellin kautta alueelle. Hotellin tsekkauksen kanssa ilmeni lievää säätöä, mutta tästä selvittiin ystävällisen henkilökunnan avustuksella. Sen sijaan akkreditointipisteen löytäminen osoittautui melkoiseksi tehtäväksi. Huolimatta lukuisista kyselyistä, suhteellisen pihalla olevat järjestysmiehet ajatuttivat meikäläisiä lähestulkoon parisen tuntia pitkin Wackenin pikkuteitä. Samalla tuli selväksi, että parkkeeraminen pellolle oli sulaa hulluutta. Paikalliset olivat isoilla New Holland traktoreilla myllänneet pellot sellaiseen kuntoon, ettei pikkuisella pökötilla ollut sinne  mitään asiaa. Parin tunnin kruisailun jälkeen löysimme vihdoin akkretointipisteen. Tämän jälkeen auto parkkiin ja tetsauskuteet päälle. Varustus oli oikea, kun pääsi portille, näkymä oli suorastaan tyrmäävä. Vellimäistä mutaa oli joka puolella. Viimeksi mudassa taiteilin Party Sanissa 2007, mutta se oli lastenleikkiä tähän verrattuna.

 20150730_205746    20150731_143030

Ei auttanut kuin kahlata mutapeltojen läpi, sillä Savatagea oli juuri aloittamassa Trans Siberian kanssa. Sitä varten tänne oli nyt tultu, joten muta oli vain haaste.

20150731_012507 20150731_010537

Kun olin löytänyt suhteellisen inhimillisen ja hyvän paikka, josta oli hyvä seurata Savatagen ja Trans Siberia keikkaa, alkoi jälleen pieni tihkusade. Se ei onneksi haitanut autenttista olotilaa. Keikka oli yksinkertaisesti sanottuna huima spektaakeli. Savatage aloitti omalla n. 45 minuutin osuudella, jossa keskityttiin yksinkertaisesti legendaarisiin Savatage tuotoksiin. Keikka potkaistiin käyntiin Gutter Baletilla. Jon Oliva oli alusta lähtien vedossa. Mies oli pudottanut roimasti painoansa, sillä Oliva jaksoi heilua ja liikkua kokoonsa nähden suhteellisen ketterästi. Setti oli melkoista ilotulitusta ; 24 hours, Jesus Saves, Hall Of The Mountain King. Lisäksi Circle II Circlen nokkamies Zak Stevens vieraili lavalla useamman kerran, kuten vetämässä hienon Edge Of Thorns. Valot sammuivat ja samantien toisella lavalla pahahti Trans Siberian setti käyntiin. Osa vanhoista Savatagen piiseistä olivat muutettu ja sovitettu Trans Siberian käsittelyyn toimivaksi. Lisäksi TSOn mahtipontinen metallisinfonia tai –ooppera oli suorastaan häkellyttävä. Savatagen ja TSO olivat hioneet keikan viimeisen päälle toimivaksi. Kaikki tapahtuivat tarkasti ja suunnitellusti ettei mitään virhettä voinut sattua. Visuaalinen puoli oli hieno sekä lisäksi kuorot olivat vaikuttavia. Jättimäisessä kokoonpanossa oli tietenkin Savatagen kavereita kuten Chris Caffery ja Al Pitrelli. Lavalta saattoi bongata mm. Russell Allan ja Jeff Scott Soton.

Tämä Savatage ja Trans Siberian Orcestran yhteinen spektaakkeli oli ainutlaatuinen. On vaikea kuvitella, että vastaava spektaakkeli nähtäisiin uudestaan vastaavassa muodossa. Sen sijaan molempien bändien vahva vaikuttaja John Neil vihjaili, että jotain saattaa olla tuloillaan tulevaisuudessa.

Tämän jälkeen oli aika suunnistaa takaisin autolla. Ajatus oli hyvä, mutta toteutus vaati kärsivällisyyttä, jotta pääsin mutahelvetin läpi .

 IMG_3496

IMG_3431 IMG_3424
IMG_3531 IMG_3501

PERJANTAI

Perjantai oli sään puolesta sekä sähläyksien vuoksi suhteellisen ahdistava että suorastaan katastrofaalinen päivä kaikin puolin. Eikä ennusmerkit näyttäneet yhtään hyvältä seuraavana aamulla, vaikka aurinko paistoi mukavasti. Heti kärkeen Queensryche haastattelusessio peruttiin. Noh tälle ei voinut mitään. Tällä kertaa oli vuorossa uusi yritys saada auto pressille tarkoitettuun päiväparkkiin ja yllätys yllätys – nyt se onnistui. Mutta tästä koitui todellinen säätö viimeisenä päivä… Odottakaas vain…

Kverlertak oli päivän ensimminen bändi, jonka kerkesin näkemään. Noh Kverlertakin tyyppinen post-punk/metalli mitä lie ei nyt ole ihan ison lavan juttuja. Bändi sopisi parhaiten pienelle klubille, sillä siellä Kverlertakin tyyppinen räkäinen melske toimisi parhaiten.

IMG_3553 IMG_3547

Stratot vetivät Visions-levyn kokonaisuudessaan Tuskassa. Sen sijaan Wackenin keikka oli perinteinen best of –osastoa. Setissä olivat hyvin perinteiset viisut kuten Black Diamond, Eagleheart, Against The Wind ja keikan päättänyt Hunting High And Low. Setti oli perinteinen Strato vetäisy ja sakemmannit olivat tyytyväisiä.

IMG_3564

At The Gates oli kovassa iskussa. Bändi tykitti menemään sekä uutta että vanhaa matskua tasapuolisesti. Yksinkertaisesti ei voi kuin todeta, että At The Gates on todella tiukassa tikissä lavalla.

IMG_3568

Queensryche on tehnyt melkoisen loikkauksen takaisin todella vanhaan materiaalin ja on tyystin sivuuttanut mm. Promised Land ja Empiren levyt. Sen sijaan Operationin piiseillä on tilaa settilistoilla kuin myös yllättäen Warning levyn materiaalilla. Syy on luonnollisesti se, että bändi tahkoi Taten kanssa vuosi kausia American Soldier tai Q2K yms levyiltä materiaalia, jotka eivät sytyttäneet faneja eikä muuta bändiä. Kun mikrofonin varteen tuli Todd LaTorre, settilista laitettiin totaaliseen remonttiin. Wackenissa bändi oli todella hyvässä tikissä ja kuullosti todella hyvältä. Taten rooli bändin keulilla oli niin suuri, että Torrella on tuskin mahdollisuuksia saada moista statusta. Sen sijaan mies on paikallaan, sillä Torren ääni on loistava ja sopii parhaiten Queensrychen vanhoihin piiseihin. Onhan nykyän Queensryche aivan eri bändi lavalla kuin Taten aikoihin, sillä nyt hommasta löytyy kipinää ja intoa touhuun.

IMG_3600IMG_3579

Anaal Nathrark loi brutaalisen ja nihilistisen kakofonian telttalavalla. Britit vetivät melkoisen brutaalin setin, että siihen ei jäänyt jossiteltavaa. Dave Huntin brutaali ulosanti oli varsin raakaa.

Samael ei lähtenyt odotetulla tavalla lentoon Oulun Jalometallissa viime vuonna. Noh Wackenissa Samael esiintyi ilman pitkäaikaisesta ja alkuperäistä basistia Masmiheimia. Pieni pelko kavalsi mieltä, miten bändi suoriutuu hommasta. Masmiheim on ollut tärkeä lenkki, miten Samael on kuullostanut ja näyttänyt lavalla. Joka tapauksessa massiivisen telttalavan puitteet loivat oivan ympäristön Samaelin teknorypistykselle. Vorpa ja Xy miehineen latasivat melkoisen teknoryöpytyksen, että siinä Flow kansalle olisi ollut ihmettelyä, vaikka setti koostui kokonaan Ceremony Of Oppositesin piiseistä. Ceremony on loistava levy, mutta Samael vuosikymmeniä jatkunut industrialmainen mäiske alkaa kuulostamaan jo loppuun kalulta luulta.

IMG_3821

Nuclear Assault oli Swedenrockissa melkoinen pettymys, sillä bändi sählesi lavalla sekä soundit että soitto olivat luokatonta. Joten Nuken Wacken keikka oli aivan eri maata. Bändi riipi tiukalla otteella klassikkobiisit läpi ilman pitää turhia suurempia välispiikkejä. Setti koostui 80-luvun helmistä kuten Critical Mass, Game Over etc. Tietenkin uusimman Pounder Ep:n materiaalia kutenAnalogue Man in a Digital World oli setissä.  Vanha rässi retkue oli kovassa tikissä.

 

IMG_3850 IMG_3847

Running Wild soitti edellisen kerran Wackenissa 2009, jonka piti olla jäähyväiskeikka. Ilmeisesti näin ei ollut, koska Rock ’n’ Rolf taustamiehineen oli buukkattu uudestaan. Keikka aloitettiin legendaarisella Under Jolly Roger ja siitä jatkettiin Jennings’ Revenge ja Genghis Khanilla. Soundit olivat yllättävän hiljaisella, että tulpat piti ottaa pois korvista, jotta kuuli jotain. Mitä pitemmälle keikkaa seurasi oli selvästi haivattavissa, että keikkailut ovat jääneet Rolfilta todella vähäisiksi viime vuosina. Sillä koko hommassa oli selvää pakkopullaa ja muutenkin tuntui, että mies haluaisi olla muualla kuin Wackenissa soittamassa piraattiheviä. Running Wildin taustamiehistö oli aika flegmaattista ja passiivista. Rumpalin soolo-osuus olisi voinut jäädä setistä pois, sillä siinä ei ollut minkäänlaista drivia. Eiköhän Running Wild ollut tässä ja Rolf Kasparak voi jäädä hyvillä mielillä eläkkeelle.

IMG_3918

IMG_3916 IMG_3915

IMG_3891

LAUANTAI

 Saksa on täynnä metallibändejä, joista monet eivät pääse juurikaan rajojen ulkopuolelle. Mm. Beyond The Black oli täysin mysteerinimi entuudestaan. Teltta oli aivan tupaten täynnä, joten tämä pisti ihmettelemään, onko Beyond The Black isokin nimi Saksan maalla. Ilmeisesti on sillä, kun Beyond The Blackin esittämä sinfoninen mitälie metalli upposi porukkaan kuin kuuma veitsi voihin. Noh laulajatar Jennifer Haben oli turhan vaatimaton lavalla, mutta eiköhän mimmin rooli vielä kasva bändin keulilla

IMG_3934

Biohazard veti tiukan setin viime vuonna Summer Breezissä ja oli suorastaan liekeissä. Lisäksi yleisö oli aivan pähkinöinä. Noh Wackenin vetäisy ei ollut yhtä intensiivinen ja tiukka, vaan aika läsähtänyttä uhoamista ja pomppimista pitkin lavaa . Miten 50 v ukot jaksavatkin pomppi kuin teini numetallisti.

IMG_3960 IMG_3970

Armored Saint oli eräs niistä yhtyeistä, jotka vetivät puoleensa Wackenin line-upissa. Yhtye keikkailee harvakseltaan ja tuskin on tämän lyhyen Euroopan rundinsa jälkeen ihan heti tulossa tänne päin. Ja missä iskussa bändi olikaan. Bush on melkoinen laulaja ja nokkamies, sillä otti yleisönsä ja ääni on edelleen loistavassa kunnossa. Armored oli vireessä ja vanhat viisut kuullostivat todella hyviltä kuten Can U Deliver, March of the saint… Voi kun panssaroitunut pyhimys saataisiin Suomeen.

IMG_3754 IMG_3774

Cryptopsy kuulosti aika ompelukonemaiselta tikkaukselta. Cryptopsyn suhteellisen tylsä paukutus alkoi siinä määrin tympäisemään, ettei sitä jaksanut kovinkaan pitkään seurata. Eniten seurasi rumpali Flo Mounierin armoton soitto. Mies ei säätellyt rumpujansa yhtään, vaan nakutti tiukalla otteella setin läpi.

IMG_4028 IMG_4032

Morgoth aikoinaan pidettiin Obituary/Death ripoffina ja saikin kovasti kritiikkiä. Viimeinen levy ennen hajoamista Feel For The Fanatic oli täysin epäonnistunut industrial tekele, jonka jälkeen bändi jäi unholaan pitkäksi aikaan. Yllättäen Morgoth teki comebackin, mutta Marc Grewe sai kuitenkin kenkää ja korvattiin Disbeliefin laulaja Karsten ”Jagger” Jägerilla. Yllättäen uusi levy on hyvää vanhan liiton dödöä. Morgoth keikka oli perusvarmaa vanhan liiton dödöjyystöä. Oli varsin yllättävää, että Morgoth ei nauti kovin suurta suosiota kotimaassaan, sillä yleisöä oli suhteellisen vähän ja meno oli aika laimeaa. Jaggerilla on homma hallussa ja vanhat piisit kuten Isolated kuullostivat varsin maukkailta.

IMG_4115 IMG_4120

Bloodbath on tiivisti kolunnut kaikki suurimmat eurooppalaiset metallikinkerit tämän kesän ajan. Paradise Lostin nokkamiehen johdolla Bloodbath veti varman ja odotetun old school setin. Keikassa ei ollut mitään eroa esim. Tuskan keikkaan. Manööveerit olivat aivan samat. Holmes tykkäsi puhua biisien välissä puuta heinää.

IMG_4056 IMG_4058

Cannibal Corpse on aina Cannibal Corpse ja perussellainen. Se on aivan sama heittääkö Cannibalit keikan klubiympäristössä vai isolla lavalla, sillä soitto ja lavalla pönöttäminen on prikulleen sama. Ikääntyminen alkaa vähitellen vaivata tätä pitkin linjan veteraanibändiä, kun tauot piisien välissä on alkanut vuosien saatossa alkanut vain pidentyä.

IMG_4151 IMG_4146

Exumer on vanhan liiton Saksa rässiä edustajia, jonka menneisyys menee aina 80-luvun puolen välin tietämille. Nyky Exumerissa ei ole jäljellä noista vuosista kuin nokkamies Mem Von Stein. Exumerin vanhan liiton thrassi vetosi porukkaan oikein kunnolla ja meno oli sen mukaista. Exumerin taustamiehistö jäi hyvin taka-alalle, kun Von Stein käskytti yleisöä. Wckenin setti jakautui sekä vanhan liiton tavaraan että uudempaan tavaraan.

IMG_4203

Obituary on yleensä parhaimmillaan pienellä lavalla kuin jättisuurella areenalla. Wackenin keikka oli varsin onnistunut Obituaryltä, sillä telttalava antoi siihen hyvät puitteet. Yleisö oli hyvin mukana ja pitit pyörivät riehakkaasti. John Tardyllä on edelleen ääni kunnossa, vaikka mies on kerennyt murahtelemaan. pari vuosikymmentä  Setti oli sekoitus vanhaa ja uutta ja luonnollisesti Slowly We Rot päätti keikan.

IMG_4275 IMG_4294

Judas Priest on koko kesän kiertänyt ristiin rastiin Eurooppaa uuden levyn Redeemer Of Souls-levyn myötä. Swedenrockissa papit vetivät todella koven keikan. Joten oli hyvä odotella Judas Priestin keikan alkamista True Stagelle. Nuorelle kitaristille Richie Faulkenerin rooli Judas Priestissa tuntuu vain kasvavan, kun taas Glenn Tipton on yhä enemmän sivussa keskittyen kitarointiin. Faulkerin ja Halfordin johdolla tämä keikka mentiin läpi. Bändien settilista on pysynyt kokolailla samana kesän ajan, joten se ei tarjonnut mitään yllätystä. Bändi oli soitannollisesti iskussa. Priestiä oli kerääntynyt katsomaan hurja yleisömäärä. Priest on priest, mutta kuten aikaisemmin totesin Tiptonilla alkaa vähitellen ikä painaa. Odotellaan kuitenkin seuraavaa levyä.

IMG_4242

Cradle Of Filth oli miltein heti Judas Priestin jälkeen. Dani Filthin johtaman rytmiryhmän yleisöltä saama reaktio ei ollut kovinkaan riehakas, vaikka Dani yritti kosiskella pientä circle pittiä yleisön keskelle. Loppujen lopuksi pari kaveria taisi juosta pientä kuntopiiriä. Piskuinen Dani jaksoi puhkua ja kiljua tunnin setin läpi ja soundit olivat hyvät.

IMG_4317IMG_4324

Kun aikansa oli hämmästelty Cradle Of Filthiä, oli vähitellen siirryttävä autolle, sillä oli ehdittävä ajoissa lentokentälle . Lisäksi mtkan varrella oli vielä käytävä tankkaamassa. Kun pääsimme parkkipaikalle, oli tiedossa jälleen pienimuotoinen yllätys. Sisäänmenoportti parkkipaikalle oli laitettu lukkoon. Tämäkin vielä… Siinä sitten järjestysmiehiltä ja –naisilta yritettiin kysyä, että mitä kautta auton saa pois parkkipaikalta. Onnettoman englannin kielen taidon myötä meitä kehoitettiin kulkemaan jotain satoja metrejä suoraan Tarkoituksena oli löytää pistotietä parkkipaikalle, josta auton pystyi ajamaan pois. Eihän sitä millään löytänyt, vaikka kuinka yritti kysyä neuvoa muutamilta järjestymiehiltä. Sen sijaan tuntui, että järkkärit eivät olleet kartalla, missä he itse olivat. Siinä vaiheessa kollegallani napsahti totaalisesti kiinni ja haukkui nämä saksalaiset järjestysmiehet sekä englanniksi että suomeksi. Kieltämättä se helpotti kaverin oloa, sillä olihan Wacken 2015 melkoista säätöä alusta lähtien aina koti Suomeen saakka.

Wacken on paisunut liian isoksi, etteivät järjestäjät pysty hallitsemaan tilannetta,
varsinkin luonnonvoimat aiheuttavat omat ongelmansa. Tuleeko uudestaan lähdettyä Wackeniin? Tuskin. On helpompia festareita, missä bändejä oikeasti näkee kunnolla, eikä tarvitse katsella isoilta screeneiltä. On vaikea kuvitella, mikä voi olla sellainen täky, jolla voitaisiin vetää jengiä paikalle.

20150801_162547  20150801_183408 20150801_20584420150801_225244

Teksti & Kuvat: Arto Lehtinen