Valborg – Romantik

valborg
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Temple of Torturous

 

Valborgin parin vuoden takainen Nekrodepression -levy oli miellyttävä yllätys, jonka jälkeen nimi tosin painui hieman unholaan, kunnes se taas muistui mieleen yhtyeen uusimman täyspitkän, Romantikin ansiosta. Uudella levyllä kappaleita on hieman vähemmän ja niiden pituudet ovat kasvaneet muistuttamaan enemmän doom metalille totutumpia pituuksia. Pienen temponpudotuksen myötä yhtyeen musiikki ei myöskään ole aivan niin rosoista tai päällekäyvää. Melodioille, puhtaille lauluille ja kevyemmälle fiilistelylle – kellumiselle -, on annettu paljon enemmän tilaa, mikä on hyvä asia, ainakin jos allekirjoittaneen kuuloelimiin on yhtään uskominen.

Äänimaailma on myös kokenut muutosta, ollen paljon pehmeämmän ja puhtaamman kuuloinen, edustamatta kuitenkaan mitään kliinistä linjaa, kuten sen ei kuulukaan. Siinä missä edellisen levyn painostavuutta ei enää saavuteta, uuden äänimaailman ansiosta tunnelma ei enää laske pelkästään junnavuuden varaan, vaan koskettimet ja efektit ovat suuremmassa roolissa.

Jos Nekrodepression jätti aikoinaan positiivisen vaikutelman, niin Romantik jatkaa samaa linjaa eteenpäin kehittyen ja nostaen yhtyeen ilmaisua vielä asteen verran paremmaksi. Kappalemateriaalin rauhallisempi luonne tuntuu etenkin tehneen hyvää kokonaisuutta ajatellen. Levy tuntuu eheämmältä, kun sitä vertaa edeltäjäänsä. Raakuus ja tietynlainen perverssi kauneus tasapainottavat toisiaan onnistuneesti.

Aleksi Vaittinen