VAINAJA – Kahleiden kantaja [CDS]

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Deformation Records

Vainaja pureutuu singlensä myötä jykevästi kiinni kotimaisen doomin laadukkaaseen kenttään. Yhtye ei tosin tyylillisesti muistuta paljoakaan ”perinteisen” tyylin doom metalia, sillä death metal -vaikutteet ovat vahvasti läsnä niin laulussa kuin musisoinnissakin. Tämä tuntuu sinänsä ihan onnistuneelta valinnalta, vaikka maailma onkin nykyään väärällään bändejä, jotka luokitellaan juuri mainittujen genrejen yhdistelmäksi. Suomeksi laulavia on toki paljon vähemmän, eli jotain omaperäisyyttä Vainajalta löytyy heti ensi kuulemalla. Toisaalta bändin sanoitukset eivät ehkä olisi kuulostaneet aivan niin teennäisiltä jollain muulla kielellä. Levyn aloittava ”Tämä on kertomus pahuudesta…” -murina saa hymyn karehtimaan suupielissä, vaikka tarkoitus on ihan ilmeisesti tehdä vakavamielistä musaa. Levyn edetessä lyriikat toimivat kyllä ihan mallikelpoisesti, mieleen tulevat Lähdön Ajan vähintäänkin yhtä pessimistiset ajatelmat.

Levyn molemmat biisit ovat lyhyehköjä vilahtaen ohi yhteensä alle kymmenessä minuutissa. Tuntui hieman siltä, että niitä olisi voinut kehitellä enemmänkin, mutta näin kappaleet eivät ainakaan ehdi pitkästyttämään. On myös ihan kunnioitettavaa, että näinkin leppoiseen tempoon luottavia biisejä ei venytetä tätä pidemmiksi. Ja nytkin mukaan on saatu mahtumaan varsin paljon variaatioita, ihan mielenkiintoisia vetoja molemmat. Toisaalta yksinkertaisempi avausbiisi toimii hieman paremmin, toisessa on ehkä koetettu tunkea liikaakin eri osia lyhyeen mittaan. Soundit toimivat kuten pitääkin, ja promolapussa miehet kertovat tulevaisuuden tavoitteekseen tehdä kaikkien aikojen raskaimman suomenkielisen levyn. Tästä siihen on vielä hieman matkaa, mutta joka tapauksessa onnea yritykselle.

Tuukka Termonen