UFOMAMMUT – ORO: Opus Alter

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Neurot Recordings

Opus Alter on italialaisen eksperimentaalisen doom ja stoner -yhtyeen, Ufomammutin, toinen osa isompaa ORO-trilogiakokonaisuutta. Yhtyeen aikaisempien levyjen tapaan on tälläkin levyllä esitetty musiikki hidasta, raskasta, psykedeelistä ja junnaavaa murjontaa. Se toimii siellä jollakin kaukaisella alitajunnan tasolla, joka on kokoajan läsnä, mutta ei kuitenkaan tietoisesti saavutettavissa. Jokainen tähän asti kuulemani Ufomammutin levy on ollut kuin joku auraalinen huumetrippi, eikä ORO: Opus Alter ole aikaisemmista siinä suhteessa mikään poikkeus.

Verrattuna trilogian aikaisempaan osaan, ORO: Opus Materiin, on tällä levyllä ehkä hieman enemmän groovea ja musikaalisesti se on myös pikkuisen menevämmän oloinen. Kuitenkin hypnoottisen loitsinnan resepti on melko pitkälle sama kuin yhtyeen aiemmilla levyillä ja musiikki luottaa vahvasti toistoon, jossa soittoa varioidaan ja siihen tuodaan mukaan lisää elementtejä pikkuhiljaa, kunnes kliimaksi lopulta saavutetaan.

Soitintyöskentely on laadukasta kauttaaltaan ja instrumenttien tuottama äänivalli käy päälle ja murtaa tiensä tajuntaan. Erilaiset ambient-tyyliset huminat ja muut elektroniset äänet tuovat myös hienoa lisää tunnelmaan ja taustalta löytyy kokoajan pieniä korvia härnääviä ja huomiota vaativia ääniä. Soittimista etenkin basso kuulosti aivan helvetin hyvältä murealla soundillaan.

Ufomammutin musiikkiin on todella hankala suhtautua niin kuin se olisi vain pelkkää musiikkia. Yhtyeen taide tuntuu huokuvan jotakin suurempaa henkeä ja kokonaisuus on muutakin kuin pelkästään osiensa summa. Levy ei ole kuitenkaan sellainen, että sitä voisi kuunnella milloin haluaa, vaan se vaatii kyllä ihan oman mielentilansa ja aikansa, eikä sitä pitäisi kuunnella palasina vaan yhtenä isona kokonaisuutena. Opus Alter toimii parhaiten silloin kun olet valmis sulkemaan silmäsi pidemmäksi aikaa ja haluat tulla hypnotisoiduksi.

Aleksi Vaittinen