TRIPTYKON: Shatter [EP]

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Prowling Death Records/Century Media

Näinkin pian uutta materiaalia loistavan Eparistera Daimones -debyytin jälkeen! Aivan kaikkea uuden bändinsä kanssa aikaan saanutta materiaalia Tom G. Warrior ei siis levylle kelpuuttanutkaan. Tämä oli mielestäni todella viisas päätös, sillä ED toimii nimenomaan tiiviinä kokonaisuutena, siinä missä vaikkapa Celtic Frostin joutsenlaulu Monotheist oli hieman rönsyilevä lähinnä positiivisessa mielessä kuitenkin.

Nimikkokappale Shatter laitettiin myös ED:n japaniversion bonusraidaksi. Kappale edustaa hieman goottilaisempaa Warrioria hienosti sovitettujen naislaulujen kera. Itsestään selvä valinta avausraidaksi. Keskivaiheilla tuleva suvantokohta tekee sen, että biisi on yllättävänkin kevyt. Periaatteessa jonkinlaista, joskin silti marginaalista hittipotentiaalia Shatterissä ehkä on, minkä vuoksi tiputtaminen pois albumilta on perusteltu ratkaisu. Raita seisoo paremmin näin omillaan kuin osana ED-debyytin synkän katkeraa kokonaisuutta. I Am the Twilight on kahdeksanminuuttinen rankistelu, joka on jo huomattavasti lähempänä sitä itseään, perus-Triptykonia. Biisi rullaa ehkä vähän tasapaksuna, vaikka mitään suoranaista vikaakaan siitä on hankala lähteä osoittamaan. Erikoisuutena normaalikaavasta rumpali Norman Lonhard pääsee kikkailemaan kunnolla parissa fillissä, jollaisia ED:llä ei juuri kuultu.

EP:n katkaisee kahteen osaan Crucifixus-instrumentaali, joka oli 2008 aivan ensimmäinen julkaistu Tripytkon-raita. Livenä se palvelee mainiosti intron roolissa, juuri samoin kuin Monotheistin Totengott. Nyt levylläkin se on sijoitettu sopivasti ennen ”b-puolen” liveraitoja, jotka on taltioitu Roadburnissä 2010. Circle of the Tyrants kulkee perusvarmalla otteella. Tomin huhuileva laulutyyli hieman yllättää albumiversioon tottuneen, mutta kyllä tulkinta on silti ok.Dethroned Emperorissa on vierailevana vokalistina Nocturno Culto, joka loksauttaa leuan lattiaan kerta kaikkiaan. Kaveri ei kärisekään Darkthronen malliin, vaan antaa palaa ”dambusteria” omaan tyyliinsä, joka perkele vieköön kuulostaa makealta! Tämä ainutkertainen vierailu oli todellakin syytä julkaista levyllä

Shatter on ihan perusteltu julkaisu, vaikka se on vähän hajanainen kokoelma kappaleita ja mitään suurta ja mietittyä kokonaisuutta se ei muodostakaan.

Jaakko Marttila