THE GREAT OLD ONES – Al Azif

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: LADRO Productions

Kun puhutaan kauhukirjallisuudesta, ja varsinkin Lovecraftin sellaisesta, saadaan allekirjoittanut välittömästi kiinnostumaan. Vastaavan kiinnostuksen herättää ranskalainen The Great Old Ones uudella debyyttilevyllään Al Azif. Kansikuvia ja biisin nimiä myöten selkeitä viitteitä mainitun kirjailijan mythokseen viljelevä albumi vaikuttaa asialleen hyvin omistautuneelta. Jäin siis odottamaan innolla kieroja ja kauhistuttavia kosmisia visioita maalailevaa pimeää taidetta.

Valitettavasti levy ei vastannut odotuksiani juuri lainkaan. Ei sillä että se olisi huono, mutta mitään Lovecraft-henkeä, muutamaa synkkää fiilistelykohtaa ja huudettuja muinaisten nimiä lukuun ottamatta, se ei onnistunut luomaan. Musiikki on pääasiassa melodista doomahtavaa black metalia. Biisit toimivat ihan kivasti ja välillä mukaan mahtuu oikein onnistuneen kuuloisia hiljaisempia suvantokohtia, jotka jyrähtävät pian taas perus black metal -paatokseen. Mutta ei, mitään kosmisia kauhuviboja tai hullun arabin mielentilaa kuvailevaa tunnelmaa mukana ei ole.

Täytyy korostaa, että huonosta levystä ei kuitenkaan ole kyse. Homma vaan jää ontumaan, koska ulkokuori ei kohtaa sisältöä. Soitanto on erinomaista, laulukin toimii oikein kivasti ja levyn kuuntelee lävitse ihan mielellään, vaikka se ei mitään mullistavaa tarjoakaan. Perushyvää settiä, mutta turhan kauhuromantisoinnin olisi voinut suosiolla jättää pois ja tehdä saman tien jotain omaperäisempää tai vaihtoehtoisesti olisi tehnyt kunnolla sen mitä lupailee. Mikäli melodinen hidasteleva black metal uppoaa, kannattaa levy tsekata, mutta kauhufaneille se ei tarjoa mitään rahan arvoista.

Markus Mähönen