THE DILLINGER ESCAPE PLAN – The Dillinger Escape Plan [EP] (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Earache Records

New Jerseyn The Dillinger Escape Plan kehittyi perinteisestä hardcore-bändistä joksikin varsin omintakeiseksi ja genremääritelmiä pakoilevaksi. Yhtyeen niskaan on koetettu tällätä milloin minkin tyyppistä leimaa, mutta voitaneen sanoa, että yksikään musiikkigenre ei sinällään vastaa, tai kata The Dillinger Escape Plan´n tyyliä kokonaisuudessaan. Ei ainakaan enää tänä päivänä. Tämän genrepoliisien kauhun ensijulkaisu, bändin nimeä kantava ep (alun perin Now or Neverin vuonna 1997 julkaisema, sittemmin pariinkin kertaan uusintapainostettu), oli kuitenkin aikanaan vielä merkittävästi vähemmillä sävyillä ja kerroksilla ladattua paatosta. Toki nimimerkki acdcforever ja muut mutkattoman musiikin rakastajat voivat tämänkin julkaisun skipata suosiolla. Sen verran monta kertaa menosuunta ehtii tälläkin vaihtua.

The Dillinger Escape Plan ep:llä on hardcore vielä vahvasti läsnä, ei vähiten laulaja Dimitri Minakakisin äänessä. Ajoittaisia mielleyhtymiä syntyy myös likipitäen samoihin aikoihin venkoilunsa aloittaneeseen, tuolloin vielä tosin varsin silottelemattomasti rouhineeseen System of a Downiin. Ep:n kuudesta kappaleesta yksikään ei varsinaisesti nouse ylitse muiden, mutta Cleopatra’s Sling omannee näistä eniten tarttumapintaa. Caffeine taas eniten aggressiota.

Mikä sitten on Earachen tämänvuotisen uusintajulkaisun funktio? Aivan suoraa vastausta ep:n pohjalta ei pysty antamaan. Varteenotettavin hankinta tämä lienee yhtyeen uudemmille, alkuvuosiin perehtymättömille faneille. Uusia fan clubin jäseniä se tuskin kauheasti tuo, sillä bändin messuaminen on sittemmin edennyt huomattavasti mielenkiintoisempiin sfääreihin ja tuntuu tuo ajan hammaskin materiaalia hieman nakerrelleen. Ihan mukavaa retroilua ja pikkunäppärä kurkistus tämän Anal Cuntinkin hampaisiin joutuneen yhtyeen alkumetreille tämä on. Ei juuri muuta.

Markus Makkonen