Teloch – Thus Darkness Spake

571239
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Saturnal Records

 

Jyväskylästä kajahtaa jälleen kun jo yhdeksän vuoden ikään ehtinyt Teloch julkaisi viimein toisen kokopitkän albuminsa Thus Darkness Spake. Edellisestä julkaisusta, joka siis oli Descent-Ascent ep, onkin jo nelisen vuotta aikaa. Bändiä tietämättömille on kyseessä siis melko kursailematonta ja perinteikästä black metalia. Arvatenkin jäsenten taustoista voi löytää myös muita bändejä kuten tässä tapauksessa muun muassa Blood Red Fog ja Saturnian Mist, joten kokemuksesta ei ole puutetta julkaisutahdista huolimatta.

Mittaa levyltä löytyy sopivat kolmisen varttia ja kappaleita yhteensä kahdeksan. Turhilla introilla tai muilla ei pelleillä vaan asiaan mennään suoraan heti ensimmäisellä raidalla. Musiikki on äänimaailmaltaan kylmää ja pimeää, sekä juuri sopivasti laahaavaa. Millään blastbeat-meiningillä ei siis mennä koko levyä vaan juuri sopivissa kohdissa. Enemmän keskitytään tunnelmaan ja heti ensimmäisessä biisissä yllättäen päästetään myös akustinen kitara valloilleen, mikä ainakin minuun toimii lähes aina. Melodiaa onnistutaan luomaan muutenkin kitaroilla hienosti ja lopputulos on hyvin tasapainoinen, ilman liikoja efektejä tai kikkailua.

Kaikki elementit erottuvat kappaleissa mukavasti basson lätkeestä ja rummuista aina Odiumin raakaan ja viiltävään lauluun. En oikeastaan osaa verrata Telochia suoriltaan oikein mihinkään toiseen bändiin, vaikka se kuulostaakin monessa kohtaa hyvin tutulta. Toisaalta kyseessä on kuitenkin pitkälti varsin puhdasta black metalia joka ei sinänsä ole mitään uutta, mutta eipä sen aina tarvitse ollakaan. Levyn vahvuus ja samalla sen heikkous on juuri tässä samassa pisteessä. Kappaleissa on silti oma hieno vivahteensa, joka tekee niistä aina hivenen persoonallisempia ja nostaa ne omalle tasolleen.

Thus Darkness Spake on kokonaisuudessaan erinomainen black metal -julkaisu. Se ei yritä mitään ylimääräistä ollakseen hyvä, vaan on sitä rehellisesti pelkästään oman ilmaisunsa kautta. Pakkohan sitä on arvostaa.

Markus Mähönen