Swedenrock 2015 – Sölvesborg, Ruotsi

 

1424987702

Jaahas sitä ollaan taas perinteisillä Swedenrock festareilla Ruotsin eteläkärjessä Sölvesborgissa. Swedenrock tuntuu kasvavan ja muuttuvan joka vuosi, vaikka rajat ovat tulleet käytännössä vastaan muutama vuosi sitten. Siitä huolimatta arvioilta 35000 hard rockin ja metallin fanittajaa oli jälleen kerran saapunut paikan päälle aina Brasseista saakka. Swedenrock on mielenkiintoinen festari, joka yhdistelee klassisen rokin parhaimistoa aina äärimetallia. Ei ole mikään yllätys, että Swedenrock on kymmenessä vuodessa kohonnut Euroopan tärkeimpiin festareiden joukkoon. Ruotsissa Swedenrockilla on tärkeä merkitys, sillä radio- ja televisiokanavat välittävät suoraa lähestystä paikan päältä.

 

 

Keskiviikko

Aloituspäivä keskiviikko oli perintinen warm-up päivä, sillä käytössä oli ainoastaan kolme lavaa viidestä. Näilläkin ehti nähdä yhtyeitä. Ensimmäisen yhtyeen, jonka ehdin todistamaan, oli englantilainen Andy Sneapin luotsaama Hell. Bändihän tunnetaan siitä, että se aikoinaan hajosi, kun silloinen laulaja päätti päivät. Sneapin johdolla yhtye on noussut uuteen kukoistukseen. Hell on satsannut varsin mallikkaasti visuaaliseen puoleen ja shown. Bändi veti tiukan setin, mutta valitettavasti kovaa puhaltunut tuuli vie soundit ns. mennessään. Laulaja kaveri oli elementtissään; mies ruoski itseään ja otti yleisön tiukasti näppeihinsä. Onhan hänellä teatteriala taustallaan.

IMG_9762

The Order Of Israfel on ruotsalainen doom bändi. Nelikko veti suhteellisen doomahtavan setin Rockklassiker teltassa, jonne oli kerääntynyt kourallinen ihmisiä. Pitkähköt piisit eivät päässeet täysin oikeuksiinsa telttaympäristössä. The Order Of Israfel toimisi parhaiten klubissa.

IMG_9875

Evergrey on vuosien aikana läpikäynyt monia muutoksia kokoonpanossa. Kuitenkin bändin nokkamies Tom Englund on periksiantamattomasti luotsannut bändiä alusta lähtien. Evergrey oli suorastaan aika rankkaa heviä todella jyräävillä soundeilla. Englund oli vedossa kuin myös taustabändi.

IMG_0041

 Torstai

Suomalainen hillbilly “sensaatio” revohka Steve’N’Seagulls aloitti hyvin epäkiitolliseen aikaan. Bändi aloitti veivaamaan jo yhden aikaan. Joten valitettavasti sen joutui missaamaan. Yhtye oli joka tapauksessa vetänyt melkoisen yleisömäärän. Kun paikalla onnistuin eri vaiheiden jälkeen saapuminen aloitti legendaarinen brittiläinen vanhan liiton heavy metal legenda Grim Reaper. Itse asiassa yhtyeen nimi kantaan nykyään Steve Grimmet’s Grim Reaper. Yhtyeellä ei ole mitään lakiteknisiä syitä, minkä vuoksi eteen pitään liittää Steve Grimmet, vaan ihan mainostaminen innosta Grimmetin nimi on lisätty. Grim Reaper keskittyi täysin 80-luvulla julkastuihin kolmeen levyyn. Keikkahan pamautettiin hienosti käyntiin Rock You To Hell. Grimmetin coverivalinta oli Dion Dont Talk To Strangers.

IMG_0232

Bodom kävi muutoksia kokoonpanossa, kun pitkäaikainen kitaristi Roope Latvala siirrettiin sivuun ja tilalle pestattiin Janne Wirmanin veli Antti Wirman. Olisi odottanut, että tämä olisi antanut potkua Bodomin livekuntoon. Sen sijaan Antti Wirman keskittyi enemmän soittamaan kuin lavalla riehumiseen. Muuten Bodomin soittamisessa ja lavalla olemisesta puuttuu nälkä ja intohimo, joka bändillä oli aikoinaan. Ehkä pitempi tauko tekisi hyvää ja hakea uutta virtaa hommaan. Swedenrockin keikka vaikutti olevan bändille peruskauraa kuin menisi duuniin joka päivä.

IMG_0115 IMG_0134

Pitihän sitä hiemän käydä väijymässä entistä Gunnareiden kitaristia Slashia, kun sattui sopivasti aloittamaan Grim Reaper jälkeen. Noh tasaisestai Slash ja kumppanit vetivät Gunnareiden, Velvet Revolverin sekä tietekin Slashin omia tekeleitä.

IMG_0287

Seuraavaksi oli aivan pakko mennä katsomaan tsekkaamaan kotimaista Battle Beastia, sillä olihan bändi antanut komeasti kenkää bändin biisien tekijälle. Kieltämättä se tärkein pala bändistä puuttui, sillä Kabasen rooli ja meininki oli aina lavalla kohdallaan. Tuuraajakitaristi hoiti homman mallikkaasti, mutta Battle Beast kieltämättä kaipaa metallista kohennusta esiintymiseen. Laulajatar Noora Louhimo on vakuuttavan oloinen ja hyvin määrätietoinen keulakuva yhtyeelle. Ilman Louhimoa Battle Beast olisi pahasti hakoteillä.

IMG_0453

Australian Airbourne oli lavalla melkoinen pyörremyrsky. Nelikko luukutti Swedenrockissa sellaisella temmolla, että monilla on oppimista. Kitaristi laulaja Joel O’Keeffe on melkoinen showmies. Mies melskasi menemään pitkin lavaa, jossain välissä mies lähti kipuamaan lavarakenteita pitkin korkeuksiin. Vaarallisen näköisesti kaveri roikkui lavarakenteissa ja alkoi kylmäpäisesti vetämään sooloa. Airbournen reipas ja tiukka Aussiehard rock on loistavaa kaljoittelulle ja bilettämiseen.

IMG_0385

Tuskaan saapuva Exodus on viime vuodet ollut melkoisessa pyörrityksessä. Gary Holt on seilannut Exoduksen ja Slayerin väliä, välikauden laulaja Rob Dukes sai monoa yhtyeestä ja samantien entinen keulahahmo Steve Zetro Souza värvättiin takaisin ja uusin Blood In Blood Out on todella tiukkaa thrashpaahtoa. Lopuksi Testamentin Chuck Billyn firma hoitaa Exoduksen asiat. Lauteille nähtiin ja kuultiin varsin tiukka thrash paahtoa. Souza oli suorastaan liekeissä, sillä mies paahtoi menemään melkoisella temmolla. Gary Holt oli tietenkin poissa ja tilalle värvätty Kramen Lum Heathenista hoiti tonttinsa todella tyylikkäästi. Exodukselta lupaa todella tiukkaa settiä Tuskassa, joten melkoinen pitti on tulossa.

IMG_0532

Nick Holmesin liittyminen ruotsalaiseen Bloodbath oli melkoinen yllätys, sillä yleisesti tiedetään Holmes on ollut aika haluton örisemään Paradise Lostissa. Kyllä Holmesilta irtosi kuolonkorinat varsin mallikkaasti. Lavalla nähtiin neljä vereen sotkeutunutta hurria ja Nick Holmes , joka oli sonnostautunut munkin kaapuun ja kaulassa roikkui väärinpäin käännetty risti. Vaikka Holmes on vuosikausia pyrkinyt välttää dödökorinaa Paradise Lostissa, Bloodbathissa miehen körinä oli tikissä ja sopi varsin mainiosti. Bändi louhi kunnon old school swedudödöä, loppupuolella lainattiin Entombed Left Hand Path komeaa päätösriffiä.

IMG_0611 IMG_0651

Ghost jakaa metalliväen kahteen eri leiriin. Ruotsalaista naamiobändiä joko digataan tai sitten inhotaan yli kaiken. Siitä huolimatta bändi huokutteli melkoisen yleisömääränkakkoslavan ympärille. Bändi oli kehittänyt ja luonut täysin uudet maskit ja asut. Lisäksi lavaa oli retusoitu viime kerrasta. Vaikka laulaja on vaihtunut Papa Emeritus II Papa Emiritys III:seen, silti sama kaveri hoiti vokaalit. Laulaja ei kommunikoinut kotimaansa kielellä, vaan murtaaen hauskalla englannilla. Ghost kuulosti ja näytti varsin hyvältä, miellyttävillä popmaisilla piiseillä, joissa on hyvin tarttuvat riffit. Bändi on treenannut lavaliikkumista kovasti, sillä lavaliikkuminen ja erilaiset kuviot olivat hyvin hiottu. Aikoinaan bändi lähestulkoon törrötti samassa paikassa keikan läpi. Ghost kyllä mielellään katselee ja kuuntelee, kun on pimenevä ilta.

IMG_0858

 Perjantai

Onko Alestorm todella näin suosittu, sillä kolmoslavan alue oli tupaten täynnä. Samaan aikaan isommalla lavalla hardcore pläjäyksen tarjonnut Hatebreedilla oli puolet vähemmän porukkaa. Alestormin yksinkertainen ja reipasmeinikinen musiikki vetää helposti jengiä puoleensa kuin Hatebreedin hengetön paahto. Alestormin merirosvo- ja huumorihenkiset kappaleet olivat oiva valinta auringoisena päivänä.

IMG_0940

Rock Goddessin paluuta ei olisi ihan heti uskonut tapahtuvan. Olihan yhtye ehtiä unholaan yli kolmisen vuosikymmentä sitten. Mutta näin ne tekivät paluun. Rock Goddess letkeä kasarikauden alun hardrock new wave of British heavy metalin hengessä oli mukavaa kuunneltavaa. Täditkin vaikuttivat olevan innoissaan päästessään pitkästä aikaan revittelemään festarilla. Setti pääosin koostui vanhoista kappaleista kuten Heavy Metal Rock’N’Roll, Back To You.

IMG_0975

Motley Crue on viimeisellä kiertueella, jonka jälkeen yhtyeen on tarkoitus on jättää jäähyväiset lavoille. Swedenrockin keikan perusteella voi sanoa, että on aika pistää pillit pussiin tai pitää ainakin pitkä taukoa. (Liikkui huhua, että bändi aktivoituisi taas muutaman vuoden päästä ?). Mötikät eivät olleet iskussa koko keikan ajan. Kun vertaa yhtyeen comeback keikkaan, jolloin bändillä oli nälkää ja halua soittaa ja keikkalla. Nyt puuttui nälkä ja intohimo. Lisäksi tekniikan ongemien myötä Neilin laulu katosi, noh osa taisi tulla ihan muualta kuin Vincen kurkusta. Piisit olivat perinteisiä kuten Shout At The Devil, Girls Girls Girls, Dr Feelgood ja yllättäen setissä oli myös Sex Pistols Anarchy In The UK. Mötikät saapuvat myöhemmin syksyllä Suomeen, joten toivotaan, että sisähallikeikka on kovempi.

IMG_1348

Mardukin keikkapaikka oli kieltämättä huvittava, sillä black metallistit vetivät RockKlassiker teltassa. Vaikka keikka-aika ajottuitui samaan aikaan Motley Cruen kanssa, kuitenkin telttalava täyttyi varsin hyvin. Mardukin keikka kärsi todella ankeista soundeista. Kitara ja bassot jäivät täysin alle, kun rummut ja Mortuusin kärinä jyräsivät täysin. Mardukin keikka oli melkoista kakofoniaa alusta loppuun.

IMG_1383

Lauantai

Kanadalainen Exciter vieraili Swedenrockissa pari vuotta sitten toisella kokoonpanolla, jossa ainoana alkuperäisenä oli jäljellä kitaristi John Ricci. Yllättäen Exciterin kokoonpano meni täysin uusiksi ja tuloksena oli legendaarisen Beehler-Johnsson-Ricci kolmikon paluu. Soittoaika ei ollut Exciterille paras mahdollinen yhden aikaan iltapäivästä, mutta kuitenki hyvin porukkaa oli valunut paikalle. Exciter tykitti 75 minuutin ajan vanhoja klassikoita kolmelta ensimmäiseltä levyltä. Bändi oli tikissä ja Beehler on melkoinen persoona mikin ja rumpujen kanssa. Valitettavasti Riccin kitarapedaalin kanssa oli ongelmia, joka toi pienen breikin bändille, sillä kuumuus oli melkoinen.

  IMG_1593 IMG_1573

Thrashilla jatketaan, kun täksi kesäksi aktivoitunut Nuclear Assault aloitti Rise From Ashes ja jatkoi old school settiänsä varsin 80-luvun pitoisella setillä. Koko 90-luvun tuotanto loisti poissaolollaan, mikä ei sinänsä ole ihme. Yllätys oli se, että vuonna 2005 julkaistu Third Wolrd Genocidelta kuultiin Price Of Freedom. Keikka oli osastoa ”ihan kiva”, sillä bändi hyvin rutiinimaisesti setin läpi. Sen sijaan Lilkerin ja Connellyn sanailu oli varsin hauskaa ja osana Nuclear Assaultin erikoista huumoria. Elokuussa on tiedossa lisää Nuclear Assault, kun bändi saapuu Porispereen. Sinne !

IMG_1827 IMG_1746 

Judas Priest oli pari päivää aikaisemmin heittänyt varsin kovan keikan Helsingin jäähallissa. Puheiden mukaan bändi oli iskussa ja Halfordin ääni oli kunnossa. Tämä herätti kovan mielenkiinnon, miten yhtye suoriutuu Swedenrockissa. Ja olihan papit todella kovassa iskussa. Vaikka ukoille tulee ikää lisää, niin ne vain nuortuvat ja innostuvat jopa juoksentelemaan pitkin alaa ja alkaa jopa hiukset kasvamaan uudestaan. Uuden Redeemer Of Souls levyn piisit sopivat varsin hyvin vanhojen klassikkojen sekaan. Rob Halfordia täytyy kehua, sillä aikaisemmin mies on vaikuttanut valmiina siirtymään eläkkeitä. Ilmeisesti taannoin tehty selkäleikkaus on tehnyt ihmeitä mies liikkumiseen ja laulamiseen. Painkillerin tapaiset piisit lähtivät Halfordin keuhkoista helposti. Vaikka Tipton täyttää parin vuoden päästä 70, silti mies vetää nuoruuden tarmolla. Judas Priest on todella kovassa iskussa.

IMG_1880 IMG_1883 IMG_1988

www.swedenrock.com

Teksti & kuvat: Arto Lehtinen