SVYATOGOR – Doctor Veritas

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svarga Music

Tarkastelussa on metallimusiikkimaana arvostamani ukrainalais-yhtyeen kolmas pitkäsoitto. Doctor Veritas on hyvin ristiriitaisia tunteita herättävä 50-minuuttinen kokonaisuus. Paikoin kokeellisuus ja perus-black metal toimivat, paikoin käy paine korvien välissä sietämättömäksi. Koko levyn mitan herra Arius käyttää ääntään hienosti, joten raakkuminen sekä rauhallisempi tulkinta toimivat. Nimibiisin lisäksi vain toinen raita on englanniksi, joten en vain oikein saa kokonaiskuvaa mitä mies povaa! Muut käytettävät kielet ovat ukraina, venäjä sekä yllättäen ranska.

Kymmenestä kappaleesta levyn miellyttävimmät hetket sijoittuvat viimeisten biisien joukkoon. Svyatogor on mielestäni parhaimmillaan kun materiaali on pelkistetympää. Alkupään kohkaamisen jälkeen viimeiset neljä kappaletta ovat jopa miellyttäviä. Vaikka niidenkin joukkoon mahtuu sovituksellisesti poikkeavia ratkaisuja tuntuvat ne vain luontevammilta. Jotenkin tuntuu bändin yrittäneen tehdä tarkoituksellisesti albumin alun mahdollisimman hämmentäväksi kuulijalle. Siinä on kyllä onnistuttu, mutta ikävä kyllä negatiivisessa mielessä. Maistuu tekotaiteelliselle ja shokeeraamishaluiselle.

Kokoonpano on tällä hetkellä studiossa kasaamassa neljättä täyspitkäänsä. Toivoisinkin herrain jatkavan hieman perinteisemmällä linjalla. Enkä nyt tarkoita mitään maailmanlaajuista tunnettavuutta. Esimerkiksi saksofonin käyttö oikeassa paikassa toimii ja soittotaitoa bändissä on. Doctor Veritas albumista jää ärsyttävän demokraattinen kuva bändistä, kuin jokaisen jäsenen jokainen idea olisi mahdutettava biisiin. Jos Svyatogor on saanut hieman tarkastettua linjaansa, sopii seuraavalta albumista jo odottaa hieman pitkäikäisempää. Tuskin laulukielen lopullinen valinta ja tuottaja ainakaan huonompaan suuntaan seuraavaa albumia veisi.

Hannu Marila