Stygian Temple – In the Sign of the Five Angles LP

Arvosana: 8/10

Julkaisija: The Sinister Flame

Saksalainen Stygian Temple ei ole liiemmin levitellyt tietoa itsestään. Siellä ja täällä bändin on väitetty koostuvan kahdesta pelimannista, mutta Encyclopedia Metallumin mukaan heitä olisikin kokonaista viisi kappaletta. Toisaalta kyseinen sivusto antaa tarkat roolit vain kolmelle soittajalle, joten kenties Stygian Temple on sittenkin trio? Samalla tavalla mysteerin verhoon on paulottu se, milloin bändi on tarkalleen ottaen perustettu.

Se on kuitenkin varmaa ja todistettua tietoa, että Stygian Temple ilmestyi mustan metallin kartalle vuonna 2016 esikoisalbumillaan In the Sign of the Five Angles. Mainittu levytys ilmestyi ensimmäisen kerran parinsadan kasetin painoksena, jonka julkaisija oli heidän maanmiehensä Penetration Hammer. Sittemmin In the Sign of the Five Angles on laitettu maailmalle myös viidensadan kompaktilevykkeen painoksena sekä digitaalisessa muodossa. Näiden versioiden taustalla on vaikuttanut samaten Saksassa päämajaansa pitävä Sol Records, joka tunnetaan myös erinomaisen Cold Earthin julkaisijana.

Nyt käsillä on lappeenrantalaisen The Sinister Flamen julkaisema ja tuoreen kansitaiteen koristama vinyylikiekko, jonka painosta ei ole tiettävästi sen tarkemmin rajoitettu. Kansitaidetta lukuun ottamatta Stygian Templen esikoisteos on julkaistu alkuperäisessä muodossaan mitään vähentämättä tai lisäämättä. Kaiken kaikkiaan mustan kiekon urilta purkautuu seitsemän kappaletta, joiden yhteiskesto on hieman päälle neljäkymmentä minuuttia.

In the Sign of the Five Angles edustaa myöhempien aikojen mustaa metallia käsitteen myönteisessä merkityksessä. Levyltä huokuva pahansuopuus muistuttaa ns. uskonnollisen mustan metallin hienoimmista hetkistä, erityisesti Deathspell Omegan merkkiteoksesta Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice. Saman alagenren merkittävämpiin tekijöihin kuuluvan Watainin vaikutus on myös vahvasti läsnä.

Toisaalta Stygian Templen sävellyksissä kuuluu myöskin kaikuja vanhemmista ajoista. The Great Cosmic Void tekee kunniaa De Mysteriis Dom Sathanas -aikakauden Mayhemille, kun taas Verbum Dein alku tapailee Burzum-melankoliaa. Nämä uudemmat ja vanhemmat vaikutteet eivät kuitenkaan tule läpi mitenkään häiritsevästi, vaan sulautuvat verrattain luonnollisesti osaksi bändin säveltaidetta.

Stygian Templen esikoinen on todella vakuuttava avaus levytysrintamalla ja on varmasti uudelleenjulkaisunsa ansainnut, mutta se on samalla jollain tavoin leimallisesti nimenomaan esikoisteos. Seitsemän kappaleen kokonaisuus kestää mallikkaasti kasassa, eikä kappaleissa itsessäkään ole mitään sen pahempia ongelmia. Jonkinlainen viimeistelemättömyys ja lopullisen terävyyden puuttuminen kuitenkin paistaa läpi. Hyvästä maaperästä louhittu ja verrattain kauniisti muotoiltu kivi, jota ei kuitenkaan ole hiottu lopulliseen loistoonsa. Täytyy toivoa, että jos – tai mieluiten kun – Stygian Temple palaa varjoistaan, heillä on se vihonviimeistä piirtoa myöten hiottu mestariteos mukanaan.         

Harri Linnera