Stone Ship – The Eye [kasetti]

 

a3017137458_16
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Under a Serpent Sun Records

Lahtelaisen doom-orkesterin Stone Shipin viimeisin julkaisu The Eye ilmestyi jo viime vuoden puolella. Siinä mielessä tämä arvio on ehkä jo hieman myöhässä jos niin voisi sanoa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tässä tapauksessa se kuitenkin on mielestäni perusteltua, sillä tämän helmen en soisi uppoavan liian helposti ajan hämärään.

Hienolla violetilla c-kasetilla julkaistu The Eye pitää sisällään kaksi biisiä, molemmat reilusti yli 20 minuuttisia. Tempo ja tyyli vaihtelevat kappaleiden sisällä perinteisen laahaavasta doom-metalista aina hieman nopeampaan progeiluun, eivätkä kappaleet pituudestaan huolimatta tunnu yhtään liian pitkiltä. Tunnelma menee aika hyvin tempon mukana. Osin seilataan sumuisilla vesillä hitaasti ilman tuulen virettäkään, toisinaan taivas tummenee fiiliksen ollessa musertavan epätoivoinen ja välillä mennään keskellä myrskyä täysillä eteenpäin. Monipuolisuudesta ja eeppisyydestä ei todellakaan ole puutetta. Erinomaista sävellystyötä.

Monesti laulu on asia mikä ainakin allekirjoittaneella tökkää useiden bändien kohdalla heti alkuunsa ja pahasti. Ilolla voin kuitenkin todeta, että laulaja M. Heinosella on homma hallussa. Tällä kertaa laulu on melko puhdasta ja perinteistä doom-metal laulua, joka tuo mieleen monin paikoin Candlemassin, kuten musiikki muutoinkin. Välillä vedetään matalammalta ja väliltä korkealta ja kovaa.  Myös taustavokaaleita ja puhuttua puhetta mahtuu mukaan tuomaan vaihtelua. Kaiken kaikkiaan levyn lauluosuudet miellyttävät minua suuresti. Soittopuolella mennään yhtälailla taidokkaasti ja mukaan lähtee huomaamattaankin heiluttelemaan jos mitäkin raajaa.

The Eye on varsin upea 45 minuutin doom-metal eepos. Vaikka levyllä on vain kaksi biisiä, voisi siinä kuvitella yhtä hyvin olevan vaikka kymmenen sillä se elää ja muuttuu jatkuvasti. Tylsää kohtaa en tunnusta todistaneeni, sillä tunnelmaan on helppo uppoutua ja levy pyörähtää ympäri yllättävän nopeasti.  Jos jostain pitäisi valitettavaa etsiä, niin olisin ehkä toivonut äänimaailman olevan hieman kirkkaampi tai erotellumpi, jotta laulu olisi päässyt vielä enemmän oikeuksiinsa. Toisaalta taas hieman suttuinen ääni sopii kasettijulkaisulle aivan hyvin. No turhaa minä jaarittelen enempää. Menkää kuuntelemaan. Helvetin hyvä levy!

Markus Mähönen