STEELFEST 2013 – Villatehtaan teräsmyrsky lähestyy!

steelfest

Ankean talven ja ahdistavan kevään jälkeen on mahtavaa polkaista kesä käyntiin festareilla, missä iloiset, kepeät soinnut säestävät kirkassilmäisten tähtösten pirteää lauleskelua. Tosin festarikauden starttaava Steelfest tarjoilee pääasiassa julmaa ja rujoa mäiskettä, mutta mikäs sen parempi keino saada grillihiillos hehkumaan helvetillisesti koko pitkän kuuman kesän ajaksi.

Seppo: –Hyvinkään Villatehtaalla järjestettävä Steelfest jyrähtelee nyt toista kertaa. Artistivalikoima pohjaa tyylillisesti samoille alueille kuin viime vuonnakin, eli kolmion thash, death ja black metal sisälle. Omaan makuuni jykevimpinä paaluina joukosta erottuvat Saksan Sodom, norjalainen Mayhem ja Ruotsin deathmetallistit Vomitory. Kaksi ensin mainittua eivät toki ole mitään huippuharvinaisia helmiä tai livekunnostaan kuuluja porukoita, mutta ovatpahan ainakin muun kattauksen kruunuiksi hyvin sopivia keskisuuria metallinimiä. Vomitoryhan on lopettamassa toimintaansa tänä vuonna, joten tässä onkin mainio tilaisuus tarkastaa, miten rujosti rokkaava, sopivalla tavalla härski ja mielestäni hieman liian vähälle huomiolle jäänyt orkesteri hommansa livenä hoitaa.

Markus: –Steelfest tosiaan aloittaa raskaamman festarikesän mukavasti jo toukokuun lopulla, eikä ollenkaan huonolla kattauksella tälläkään kertaa. Seppoa myötäillen täytyy myöntää, että Sodom ja Mayhem ovat niitä joita itse odottelen mielenkiinnolla, mutta viihdyttävintä antia omalta osaltani tulevat luultavasti olemaan ne tutut kotimaiset black metal -nimet ja muutamat kiinnostavat ulkomaiset tuttavuudet kuten Darkened Nocturn Slaughtercult ja Belphegor.

Seppo: – Toisaalta joukosta löytyy myös monta mielenkiintoa herättävää poppoota, kuten norjalaisen black metalin keskikastin Tsjuder, joka tuntuu jossain määrin viimevuotisen Taaken tontin täyttäjältä. Jos tässä nyt ehtisi tutustua vähän bändin tuotantoon, voisi antaa näille mahdollisuuden erottua edukseen kotimaisen mustan metallin rinnalla, jota festeillä on tyylikkäästi mukana The Crescentistä Kadotukseen. Viime vuonna jatkoklubilla riehunut Tyranex tulittaa thrashiaan tällä kertaa varsinaisen tapahtuman lavalla. Odotan mielenkiinnolla, miten tehokas on näiden ruotsalaisten hyökkäys ja kuinka Linnean kiihkeät kiljunnat kajahtelevat kesäillan raikkaudessa.

Baptismin peruuntuminen hieman harmittaa, sillä tuon äkkiseltään harmaanhaikean ja tasaisen black metalin kuoren alta olen viime aikoina yhä useammin löytänyt tyylikkäitä kappaleita ja väkeviä tunnelmia.

Mitä järjestelyihin tulee, suurimmat muutokset edellisvuodesta ovat tapahtuman k-18-ikäraja ja toisen lavan siirtyminen sisätiloihin. Ensinmainittu seikka helpottaa hienosti kaljamukin kanssa alueella liikkumista ilman ahdistavia karsinoita – nuorisolle tietysti toivotan tässä kohtaa kärsivällisyyttä ajan kulumisen ja seuraavien kovien ikärajattomien keikkojen odottelussa. Sisälava taas voi olla soundien puolesta niin plussaa kuin miinustakin, mutta mahdollisen arktisen kesäsään yllättäessä sisätilan suoja helpottanee ainakin herkimpien vilukissojen oloa. Viime vuoden hyisten iltojen uusinta ei tämänhetkisen sääennusteen mukaan onneksi näytä kovin todennäköiseltä skenaariolta. Saapa nähdä, millaista ilmaa demonit ja jumalat yllemme hönkäilevät.

Markus: ­­–Edelliskesän kelit eivät tosiaan olleet kovin suotuisat Steelfestin kannalta ja lämpimikseen piti kitata kahvia litratolkulla, joka itseasiassa loppuikin illalla kioskista kokonaan. Jospa tällä kerralla saataisiin nauttia kuumasta kesäkelistä iltaa myöten. Edelleen kuitenkin joudun motkottamaan mielestäni typerästä ratkaisusta rannekkeen kanssa. Mokomalla kun ei pääse sisään kuin kerran festaripäivän aikana. Kannattaa siis harkita huvittaako ensimmäisiä bändejä mennä katsomaan, sillä toivoa ei ole päästä pois vaikkapa hotellille tai terassille iltaa istumaan niiden vähemmän kiinnostavien esitysten ajaksi. Joka tapauksessa luvassa on luultavasti mainiot ja toivottavasti vielä viime vuottakin kovemmat kinkerit. Nähkäämme siis paikanpäällä!

 Seppo Rautio & Markus Mähönen