STATUS ABNORMIS – Call of the Void

396094
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Omakustanne

Status Abnormis yllätti viime vuonna erittäin positiivisesti energisellä ja raskaalla industrial ep:llään Damage Control. Suomessa on mielestäni hyvin nihkeästi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tehty hyvää industrial metalia ja siihen nähden bändin julkaisu osui juuri oikeaan kohtaan. Nyt käsissä on yhtyeen ensimmäinen kokopitkä levy Call of the Void, jolla musikaalinen tyyli on selvästi nostettu uudelle asteelle.

Kappaleet ovat huomattavasti monipuolisempia kuin edeltävällä ep:llä. Nopeamman thrashauksen ja industrial runnomisen sekaan on pudoteltu hitaampia ja synkempiä suvantoja, joissa tunnelma hiipii niskaa pitkin mukavan pahaenteisesti vain kohta räjähtääkseen taas täyteen loistoonsa. Genrerajoja koetellaan vähän joka puolelta ja välillä mennään enemmän death metalinkin suuntaan, mutta kokonaisuus pysyy hienosti omanlaisenaan eivätkä kappaleet kuulosta yhtään irrallisilta.

Syntikoita ja muita kone-elementtejä käytetään harkiten ja ne sulautuvat muuhun musiikkin sopivan huomaamattomasti. Soitto ja tuotanto on hiottu selvästi tarkkaan, mutta olisin ehkä kaivannut hieman enemmän syvyyttä äänimaailmaan, joka kappaleiden monimutkaisuuden ja kerroksisuuden vuoksi kuulostaa välillä hieman lattealta. Industrial on kuitenkin genre jossa itse ainakin odotan tietynlaista konemaista, mutta jylhän musertavaa tunnelmaa. Laulussa kuullaan rääkymisen ja murinan lisäksi puhdasta ilmaisua ja on kerrankin hienoa huomata, että yhdellä laulajalla riittää kuin riittääkin taito moneen eri tyyliin.

Call of the Void ei aukene aivan ensi kuuntelulla, sillä sen moniulotteinen kerronta vaatii hieman keskittymistä itseensä. Tästä huolimatta, ja ehkä senkin vuoksi, se jaksaa kiinnostaa yhä uudelleen. Pienestä äänimaailman latteudestakin voi olla välittämättä jos kärsii kääntää volumenapit kaakkoon levyä kuunnellessaan ja kyllähän tämä niin parhaiten toimiikin. Status Abnormis on lyönyt tällä levyllään oman merkkinsä suomalaisen industrial metalin skaalaan ja on kiehtovaa nähdä miten yhtye tästä jatkaa eteenpäin, sillä potentiaalia on varmasti suuremmankin yleisön puitteisiin.

Markus Mähönen