STATUS ABNORMIS – Amor Fati

status
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Omakustanne

Kotimainen Status Abnormis yllätti minut kolmisen vuotta sitten ep:llään joka oli varsin ärhäkkää industrial metal rusikointia. Sittemmin noin vuosi sitten ilmestynyt kokopitkä Call of the Void jatkoi siitä mihin ep jäi ja jalosti bändin ulosantia monipuolisempaan suuntaan. Loppuvuodesta sain käsiini bändin uusimman levyn, Amor Fati, joka on jälleen askel eteenpäin.

Heti ensimmäinen kappale Ship of Fools tarjoilee aivan uudenlaista Statusta. Trash- ja industrial vaikutteet ovat läsnä edelleen, mutta mukana on melodisempa ja teatraalisempaa tunnelma kun välillä kuullaan puhdasta laulua ja rauhallisempia kohtia aggressiivisen ulosannin lisäksi. Tämä trendi jatkuu läpi koko levyn, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Amor Fatilla yhtye on selvästi kehittynyt oikeaan suuntaan, minun mielestäni siis ainakin. Musiikki on saanut valtavasti syvyyttä ja on osin melko progressiivista kappaleiden rakenteiden osalta, mikä tekee levyn kuuntelemisesta joka kerta mielenkiintoista.

Tuotanto on kohdillaan, varsinkin kun otetaan huomioon, että levy on omakustanne. Äänimaailma on kirkas ja mukavan eteerinen rauhallisemmissa kohdissa. Musiikki toimii hienosti stereoista huudatettuna, mutta pääsee vielä enemmän oikeuksiinsa laadukkailla kuulokkeilla kun kaikki nyanssit erottaa parhaiten. Instrumentit ovat hienosti hallussa jonka ansiosta soittoa kuuntelee ilolla. Erityismaininta myös hyvistä puhtaista vokaaleista, puhdas laulu kun monilla yhtyeillä särähtää ainakin allekirjoittaneen korvaan melkolailla saman tien.

Amor Fati on mielenkiintoinen ja monitasoinen levy. Tarkkaa genremääritelmää on melko hankala miettiä, mutta ehkä lähimpänä voisi olla joku progressive/avantgarde industrial metal tai jotain siihen suuntaan. Hallittu kaaos on myös ehkä hyvä tapa kuvata yhtyeen ulosantia. Joka tapauksessa Status Abnormis onnistuu Amor Fatilla ainakin minun korvilleni kuulostamaan erinomaiselta, eikä kaikessa monimuotoisuudessaan hajoa yhtään sekavaksi kokonaisuudeksi. Helppo kuunneltava levy ei varmasti ole ainakaan kaikille ja voi vaatia hieman aikaa avautuakseen.

Yhtyeen toinen kokopitkä levy tuntuu jonkinlaiselta kulminaatiolta, jossa raaka idea on lopulta hiottu puhtaaksi ja luova hulluus on päässyt esiin. Huonoin asia levyssä on se että 43 minuutin pituisena se on turhankin nopeasti ohi, kyllä tätä olisi ainakin tunnin ellei pidempäänkin voinut kuunnella. Status Abnormis alkaa olla pisteessä jossa sen tulisi mielestäni saada jo enemmän huomiota, koska Amor Fati pyyhkii lattiaa monilla muilla genren levytyksillä ja yhtyeillä niin sisältönsä kuin toteutuksensa puolesta.

Markus Mähönen