Spiritus Mortis – The Year Is One

mortis
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svart Records

 

Suomen ensimmäinen doom metal bändi. Siinä on titteli jolla kovin moni ei pysty ratsastamaan. Jo vuonna 1987, tosin eri nimellä, aloittanut Spiritus Mortis kuitenkin voi. Bändin edellisestä kokopitkästä on vierähtänyt jo pitkät 7 vuotta, mutta viimein huomenna 11.11.2016 julkaistaan yhtyeen neljäs pitkäsoitto The Year Is One. Vokaaleissa kuullaan bändiin vuonna 2009 liittynyt Sami Hynninen, joka monille on varmasti tuttu muun muassa Reverend Bizarresta ja Opium Warlordsista.

Levyllä mennään melko pitkälti klassisen doom metalin linjoja. Hidasta ja raskasta poljentaa jota tukevat melodiset koukut ja puhdas laulu jotka nousevat välillä Candlemassin kaltaisiin eeppisiin korkeuksiin. Heti aloitusraita Robe of Ectoplasm repii luulot pois tarttuvilla melodioillaan ja hieman nopeatempoisemmalla rytinällään, Spiritus Mortis tietää mitä tekee. Välillä viedään tunnelma hitaampaan ja surumielisempään suuntaan säilyttäen kuitenkin musiikille ominainen raskaus, kuten kappaleessa Holiday in the Cemetery, joka välillä jopa humoristisen kauhuviritteisestä sävystään huolimatta puhuu kuolemasta varsin houkuttelevasti.

Levy onnistuu erinomaisesti punomaan yhteen hitaampaa fiilistelyä, eeppistä tunnelmaa ja hieman nopeampaa jyräämistä niin kappaleiden välillä kuin niiden sisälläkin. Melodiat jäävät päähän humisemaan ja soitanto toimii erinomaisesti balanssissa selkeän äänimaailman ansiosta. Myös Hynnisen laulu pääsee erinomaisesti esiin biiseissä ja on ehdottomasti yksi levyn vahvimpia puolia loistavan sävellyksen lisäksi, nousten välillä matalasta lausunnasta mahtaviin korkeuksiin. Hyvänä esimerkkinä loppupuolen Black Magic, White Powder kappale, joka saa aina kylmät väreet kulkemaan selkää pitkin noustessaan loppuhuipennukseensa.

The Year Is One aukesi hitaasti, mutta nyt se on ainakin itselleni paras kotimainen julkaisu tänä vuonna. Levyllä kuuluu ja tuntuu kokemus, sekä kyky säveltää helvetin hyviä biisejä, sillä yhtään huonoa kappaletta tai täyteraitaa ei levyllä ole vaan koko matka on jäätävän lujaa kyytiä alusta loppuun. Klassista doom metalia tulee suomesta suhteellisen harvakseltaan ja Spiritus Mortiksen uusi levy oli täydellisen positiivinen yllätys. Eeppistä ja raskasta doomia joka hipoo täydellisyyttä.

Markus Mähönen