SPECTRAL LORE – Sentinel

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Stellar Auditorium Productions

Olisi helposti oletettavissa, että yhden miehen bändeillä olisi tiettyjä rajoitteita ilmaisunsa suhteen. Kreikkalainen Ayloss kuitenkin osoittaa Spectral Lore projektillaan, että moniulotteinen musiikki ei välttämättä tarvitse montaa tekijää. Miehen ambientmaisissa ja hieman kokeellisissakin sfääreissä liihotteleva black metal muotoutuu lopulta positiivisen kiinnostavaksi julkaisuksi. Sentinel on bändin kolmas albumi, kahta splittiä lukuun ottamatta.

Levyn kuusi kappaletta muodostavat yhteensä yli 75 minuutin pituisen matkan halki karujen, valittavien ja eeppisten melodioiden sokkelon. Tempo pysyy keskivertoa nopeampana kolkkojen rumpujen nakuttaessa taustalla, mutta hidastuu välillä ambienssin astuessa pääosaan. Itse asiassa levyn viimeinen 30 minuuttinen Atlus (A World Within a World) on kokonaan synkkää laahaavaa ambienttia parhaassa muodossaan. Tuotannoltaan levyn äänimaailma on melko ohut, mikä toisaalta syö tunnelmaa ja saa välillä black metal osiot kuulostamaan puuduttavan tasaisilta.

Sentinel voisi olla enemmän kuin se on, mutta on tällaisenaankin vaikuttava kokonaisuus. Välillä kuultavat kiintoisat kitaramelodiat hukkuvat toisinaan liikaa kaiken muun sekaan ja vaativat kuulijalta enemmän keskittymistä, mutta palkitsevat kyllä. Ennen kaikkea teos kuitenkin loistaa ambient osioillaan ja synkän majesteettisella tunnelmallaan. Sentinel sopiikin hyvin kuunneltavaksi vuoden pimeimpään aikaan.

Markus Mähönen