SPECTRAL LORE / LOCUST LEAVES – Split

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Order of Theta Records

Käsiini ajautui Spectral Loren ja allekirjoittaneelle aikaisemmin tuntemattoman Locust Leavesin split -albumi. Kreikkalaisen Spectral Loren mainio ambienttia ja black metalia sekoitellut Sentinel pitkäsoitto sai kiinnostuksen heräämään myös tätä splittiä kohtaan. Locust Leaves on vähäisestä löytämästäni informaatiosta päätellen varsin tuore bändi, johon myös Spectral Loren visionääri Ayloss on jollain tapaa sidoksissa. Molemmilta bändeiltä on levylle lohkaistu yli kymmenminuuttinen biisi.

Spectral Loren kappale, Duty, on paljon suoraviivaisempaa ja aggressiivisempaa niin äänipuoleltaan kuin soitannoltaankin verrattuna vasta julkaistuun kokopitkään. Tämä varsin virkistävä heitto on hyvä hatunnosto bändin vanhemman tuotannon suuntaan. Runsaan melodista kitarointia kuuntelee mielellään ja kappale tuo välillä mieleen enemmänkin slaavilaisilta bändeiltä tutun tunnelman, tosin ilman kaikenmaailman tuohipillejä ja haitareita.

Locust Leavesin kappale, Promise, onkin varsin sekalainen seurakunta. Alussa mennään melko kaoottiselta kuulostavalla ryskeellä, joka on jonkinlainen sekoitus progressiivista black- ja death metalia. Alun jälkeen kappale kuitenkin yllättäen hiljentyy rauhalliseen melodiseen rämpyttelyyn ja ambientin säestämään fiilistelyyn. Loppua kohden kappale kääntyy taas pikkuhiljaa nousuun, mutta ei yllä aivan alun tekniseen kikkailuun vaan viimeistelee homman jopa hieman doomahtavalla ja enemmän suoraviivaisella soitannolla.

Splitti oli lopulta hieman hankala tapaus. Locust Leavesin kappale tuntui hakevan suuntaansa alusta loppuun, eikä missään vaiheessa oikein tarttunut kunnolla mihinkään. Sinänsä potentiaaliselta kuulostava bändi löytää toivottavasti seuraavalle julkaisulleen jonkinlaisen punaisen langan. Spectral Loren raita puolestaan oli todella positiivinen yllätys ja oikeastaan jo itsessään tekee splitistä kannattavan hankinnan, varsinkin bändin Sentinel levyn perään. Ottaen huomioon, että kyseessä on split -albumi, saa lähes 30 minuutin kattauksesta kaiken kaikkiaan varsin hyvin vastinetta rahoilleen.

Markus Mähönen