SPARTAN WARRIOR: Spartan Warrior (uudelleenjulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Mind Productions

Tämänkään NWoBHM-ilmiön aallonharjan mainingeissa ratsastaneen ryhmän levytykset eivät varsinaisesti olleet mitenkään käänteentekeviä tai edes kovin muistettavia, mutta silti mielenkiintoisia oman aikansa lenkkejä brittiläisen uuden aallon heavy metalin pitkässä ketjussa.

Remasterointi on tehnyt sankarillisesti nimetyn kvintetin toisen ja viimeisen albumin soundeille vuodelta 1984 pääosin eetvarttia, mutta vinyyliversioon verrattuna etenkin noiden kirottujen sähkökannujen kumina erottuu nyt jo liian selvästi. Debyyttialbumiin Steel ’n Chainsiin verrattuna nopeus on hivenen laskenut, mutta pääpiirteittäin samalla tyylillä kappaleita on luotu.

Dave Wilkinsonin laulutyyli kuulostaa jännällä tavalla Di’Annon ja Byfordin risteytykseltä. Toki Maidenin ja Saxonin vaikutus kuuluu muutenkin esimerkiksi albumin tähtihetkiin luettavilla kappaleilla Sentenced to Die, Mercenary ja Broken Promises. Albumi on suurelta osin ihan maukasta vanhaa metallia, sillä myös Spartan Warriorin kohdalla rytmi- ja soolokitaristin yhteistyö pelitti todella hyvin.

Huomionarvoista on myös erittäin viimeistelty kansitaide, joka luonnollisesti kohoaa oikeuksiinsa ainoastaan polyvinyylikloridiversiossa. Tekijänä Thomas Holm, jonka maalaukset koristavat muiden muassa Mercyful Faten, King Diamondin ja Wolfin levyjä. Bookletin triviatietojen mukaan teos ei kuitenkaan ollut Spartan Warrior -jamppojen toiveiden mukainen. Lisäksi muusikot olisivat halunneet levyn titteliksi Assassin-nimen. Muitakin virheitä yhtyeen silloinen Attic-levy-yhtiö teki, ja nämä seikat osaltaan ajoivat orkesterin ennen aikaiseen hautaan. Britti-heavyn entusiastit kuitenkin ilahtunevat tiedosta, että Spartalaisen soturin miekka nousee jälleen, ja uusi albumi Behind Closed Eyes ilmestyi parisen vuotta sitten Iron Age Recordsin kautta.

Tuure Heikkilä