SOKEA PISTE – Välikäsi LP

Välikäsi
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Tuska & Ahdistus / Karkia Mistika

Sokean pisteen maailma kannattaa kokea. Vaikka se onkin toisaalta lohduton, kylmä ja pimeä, niin sinne sukeltaminen voi olla myös erittäin avartavaa ja antavaa. Siellä yhdistyvät kaaos ja johdonmukaisuus, synkkyys ja toivo paremmasta. Rytmikäs ja raskas rock nykyistä maailmanmenoa ja kapitalistista markkinataloutta kritisoivine teksteineen pakottaa ajattelemaan, kääntämään katseet mahdollisuuksiin luoda parempi tulevaisuus. Sanoituksissa asioita ei aina ilmaista suoraan, vaan tarinoiden sisään pääsee kokonaan vain niihin uppoamalla, mikä luo sopivaa lisätenhoa.

Sama pätee osittain suhteen musiikin, vaikkei kyseessä olekaan  sinänsä ”vaikea” levy. Biisit eivät ole kuitenkaan mitään tavanomaista valmiiksi pureskeltua liukuhihnatavaraa, johon suurin osa kuluttajista on nykyisin tottunut. Rock, punk ja post punk -osaset liittyvät yhteen luontevasti kulkevana kokonaisuutena ja tekevät levystä todella ainutlaatuisen, iskevän ja puhuttelevan paketin. Yhtye kunnioittaa perinteitä, mutta on osannut samanaikaisesti luoda jotain aivan uutta ja tuoretta, ilman liiallista takertumista menneisyyteen. Kaikki kappaleet, aina hitaista ja jylhistä nopeisiin ja tulisiin, muodostavat yhtenäisen, johdonmukaisen jatkumon, johon ei mahdu yhtäkään harha-askelta. Kaikessa uljaudessaan albumi on kuitenkin nöyrä. Yhtye ei yritä liikoja eikä sorru turhiin kokeiluihin, vaan on osannut tehdä tiiviin, olennaisuuksiin keskittyvän teoksen.

Sokea pisteen lyhyehkö ura on johdattanut sen jo nyt hienoihin saavutuksiin. Onkin mielenkiintoista nähdä ja kuulla, minkälaisia timantteja he saavat hiottua tulevaisuudessa, kun jo tähänastiset saavutukset ovat näin huomionarvoisia.

Tuukka Termonen

ps. CD-version julkaisi Ektro