SIX FEET UNDER – Undead

Six Feet Under - Undead
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Blade Records

Chris Barnesin Six Feet Under on ollut synonyymi tylsälle jo kymmenisen vuotta. Kaksi ensimmäistä täyspitkää, Haunted ja Warpath, kolahtivat kyllä aikanaan aivan helvetin kovaa, mutta varsinkin True Carnagen (2001) jälkeen ura on ollut kyllä yhtä tyhjän kanssa, aina näihin päiviin saakka. Undead tulee kuitenkin puun takaa kuin raivopäinen zombie ja tästä kuristusotteesta on harvinaisen vaikea päästä irti.

Six Feet Under tuntuu nousseen suostaan kahden miehen voimin. Undeadille uusina jäseninä tulleet Rob Arnold (ex-Chimaira) ja Kevin Talley (mm. ex-Dying Fetus, ex-Misery Index) ovat onnistuneet kääntämään jollan kurssin harvinaisen vakuuttavasti. Ensin mainittu on kirjoittanut koko albumin musiikkipuolen ja kylläpä riffeissä todellakin löytyy! Jälkimmäinen taas vakuuttaa (tässäkin yhtyeessä!) idearikkaalla, mutta tautisen jämäkällä rumpaloinnillaan. Tyylillisesti Undead on lähempänä esimerkiksi ensimmäisiä Cannibal Corpsen albumeja kuin parin edellisen Six Feet Under -levyn tylsää läpsyttelyä. Legendaarinen multakurkku Barnes tuntuu myös heränneen rytäkässä. Mies kurnuttaa ja kähisee kuin vain parhaiten osaa.

Undead on yksi tämän vuoden kuolometallitapauksista. Sen voi jo nyt luvata. Formaldehyde, 18 Days, Blood on My Hands tai vaikkapa levyn päättävä Depths of Depravity ovat sen verran idearikasta sekä tarttuvaa tavaraa, että eipä paremmasta väliä. Muistetaan levyllä toki tampatakin. Hyvänä esimerkkinä tästä vaikkapa menevä Reckless. Vaikka Rob Arnold vetäytyikin keikkailusta pian Undeadin valmistumisen jälkeen, aikoo hän jatkaa yhtyeen taustapiruna biisejä väsäten. Hyvä näin, sillä olisi todella harmittavaa, jos yhtyeen näinkin vakuuttava paluu jäisi vain yhteen albumiin.

Markus Makkonen