SILENT PATH – Mourner Portraits

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Hypnotic Dirge Records

Islamilaiset maat ovat tiettävästi olleet melko tiukkoja kulttuurillisen vapautensa suhteen eivätkä tappouhkaukset artisteja kohtaan ole aina pelkkää sananhelinää. Iranilainen Saman Nu alias Count De Efrit on työstänyt tästä huolimatta debyyttilevyn yhden miehen black metal projektilleen Silent Pathille. Bändi ei ole kuitenkaan herran ensimmäinen, eikä kansallisuudella ole tässäkään tapauksessa musiikin kannalta mitään merkitystä, sillä Mourner Portraits on itsessään varsin hyvä julkaisu.

Depressiivinen, melodinen ja eteerisen laahaava musiikki etenee kuin kylmä usva kauan sitten unohdetulla hautausmaalla. Kappaleiden viiltävät ja karut äänimaisemat saavat vastapainoa taustalla kaikuvista ambiensseista, jotka välillä valtaavat koko näyttämön kantaen ajatukset kauas tästä ajasta ja paikasta. Sopivan samea ja etäinen äänimaailma tukee levyn luomaa tunnelmaa, joka välillä liikkuu jopa funeral doomin kaltaisissa paatoksissa hitaalla vaikerruksellaan.

Pohjimmiltaan kyseessä on levy jota on suositeltavaa kuunnella yksin ja pimeässä. Mourner Portraits on synkkä, masentava ja ahdistava, mutta esteettisesti kaunis. Depressiivisen black metalin muuten melko yksitoikkoisessa maailmassa Silent Path on hyvällä tavalla erilainen ja välittää kyseisen musiikin pohjimmaisen lyijynraskaan olemuksen täydellisesti kuulijansa tajuntaan.

Markus Mähönen