SIGH: In Somniphobia

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Candlelight Records

Japanilainen Sigh oli mukana kuvioissa jo aikoinaan skandinaavisen black metal -skenen muodostuessa. Nyt, reilut parisenkymmentä vuotta myöhemmin, yhtye julkaisee yhdeksännen kokopitkän levynsä In Somniphobia. Bändin tyylille uskollisesti tuorein levy uudistaa taas Sighin ennestään rajoja rikkovaa avant-gardemaista black metal -ilmaisua; jos enää black metalista voidaan juurikaan puhua. Mukana kuullaan jälleen soittimia laidasta laitaan ja tunnelma liikkuu jazzmaisesta fiilistelystä revittelevään kitarakaahailuun.

Levyä voisi kuvailla kokonaisuutena surrealistiseksi matkaksi halki painajaismaisen äänimaiseman, joka kumpuilee välillä elokuvamusiikkimaisissa tunnelmissa ja sopisi hyvin David Lynchin Lost Highwayn tai Blue Velvetin taustalle. Esimerkkinä yksi levyn upeimmista kappaleista, Amnesia, jossa unenomainen musiikki sulautuu kieron kaoottiseen maalailuun pianon ja saksofonin säestyksellä. Kaikki kappaleet, eri instrumentit ja koko levy kietoutuvat yhteen upeasti, vaikka välillä mennäänkin hiuksenhienosti lähellä sekavuuden rajaa.

In Somniphobia on kiehtova levy. Sen moniulotteinen ja hulluuden rajoilla polveileva musiikki ja äänellinen ilmaisu saavat toteamaan samanaikaisesti, että eihän tässä ole mitään järkeä, mutta on tämä piru vie nerokasta!  Jos painajaismaisen ja psykedeelisen huumetripin voisi pukea musiikiksi, voisi sen kuvitella olevan aika lähellä tätä. Kaiken kaikkiaan erinomainen albumi, joka varmasti tulee olemaan yksi vuoden 2012 parhaita julkaisuja.

Markus Mähönen