SEREMONIA – Ihminen

SEREMONIA-Ihminen
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svart Records

Okkultista doom rockia soittava Seremonia ilahdutti viime vuonna debyyttilevyllään, jonka synkkä ulosanti iski tajunnan räjäyttävällä voimalla. Suomeksi laulettua, maailmanloppua, itsemurhia ja saatanaa täynnä olevat biisit tekivät vaikutuksen ensikuuntelulla ja bändin psykedeelinen hulluus tarttui kuin hukkuva oksaan. Nyt vuotta myöhemmin bändi julkaisee toisen levynsä, joka kantaa nimeä Ihminen.

Seremonia on tiukentanut soitantaansa sitten edellisen levyn ja tarjolla onkin hiukan nopeampaa ja äkäisempää synkistelyä. Tutut teemat ovat taas esillä, joskin ihmiskunnan epäonnistuminen on kantavana teemana. Edellisen levyn biisien ollessa hyvinkin progressiivisia on Seremonia selkeyttänyt kappaleitaan ja saanut aikaan varsin tarttuvia kertosäkeitä. Vokalisti Noora Fedeleyn monotoniseen lauluun on annettu tulla sävyjä ja efektien käyttö on maltillista. Nooran ääni sopii todella hyvin maailmanlopun manaamiseen ja siinä on nyt sitä voimaa, jota esimerksi Ghost B.C. -bändin vokalistilla on. Bändi kuulostaa edelleen yli 40 vuotta vanhemmalta kuin on, ja soundimaailmassa on hyvinkin ovelia ja rohkeita vetoja.

Yksitoista biisiä sisältävällä levyllä ei ole kovinkaan montaa notkahdusta ja se on varsin tiukka teos. Levyn parasta antia on albumin aloittava Noitamestari ja neljäntenä tuleva Suuri Valkeus, jonka kertosäe aiheutti ensikuuntelulla kylmiä väreitä. Samaan kastiin voidaan myös nostaa levyn nopein biisin Vastaus Rukouksiisi ja Itsemurhaaja II. Heikoimpana kappaleena on vastaavasti Itsemurhaaja I, joka ei pääse muun levyn tiukkuuteen ja on kuin edelliseltä levyltä yli jäänyt biisi. Hienot sanoitukset sisältävä Painajaisten Maa ei myöskään vakuuta ihan täydellisesti ja on seitsemän minuutin pituudessaan hieman tylsä. Seremonia onnistuu nousemaan debyyttilevynsä tasolle ja jopa piirun verran ohi uudella Ihminen-levyllään.

Janne Partanen