SEMTEX – Sex, Drugs & Sludgecore LP

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Bluntagram

Juuri tämän kaltaisia debyyttialbumeja kaivataan! Ei yliyrittämistä, ei turhaa rönsyilyä, vaan rehellistä ja varsin yksinkertaisista aineksista kokoon kursittua tehokasta sludgea. Sen nämä isänmaamme toivot tosiaankin hallitsevat.

Albumi toimii kaikilta osiltaan. Koska kitaroiden ryhdikäs riffittely, basson dynaaminen jytkytys ja jykevä tahdinanto ovat saaneet seurakseen varsin pätevän kuuloisen raspikurkun, niin tuhti hampunkatkuinen soppa on valmis. Levyn teemaa ei tarvitse sen kummemmin arvailla, ja se todellakin sopii tämän kaltaiseen jurnutukseen. Mutta eivät sanoitukset pelkkää pössyttelyä sisällä, vaan myös nyky-Suomi sekä sen tarkkailu- ja väkivaltakoneistot saavat ansaitsemaansa huomiota, vieläpä varsin nihilistisellä katsannolla varustettuna.

Musiikillisestikaan levy ei sorru pelkään yhden idean toistoon, vaan vaihtelua tarjotaan yksittäisten biisien sisälläkin. Rauhalliset ja hienovireiset instrumentaaliosuudet tasapainottavat oivallisesti ruhjovalla tavalla puskevia aggressiivisempia kohtia. Eikä kallonpohjaan porautuvaa jumitustakaan ole onneksi unohdettu, kyllä sludgen aakkoset ovat siis varsin hyvin sisäistettynä. Omaperäinen soundi ja idea ovat kyllä silti hieman kateissa, sillä jotenkin Semtexiä vertaa yhä tahtomattaan Bongzillaan. Toiseksi suomalaiset eivät kylläkään jää.

Pieneksi harmin aiheeksi nousee se, että peräti neljä kuudesta kappaleesta on aiemmin tuttuja vuonna 2011 julkaistulta By the Malice of the Evil Death Comes -kokoelma CD:ltä. Eipä silti, kyllä ne kaikki ansaitsivat laajempaankin levitykseen tulemisen. Toisaalta, sitä tällä lätyllä ei kovin paljon edistetä, sillä minulle arvoitukseksi jäävästä syystä tätä helmeä on kehdattu painaa vain 200 kappaletta. Kysyntää luulisi olleen enemmänkin, ja olisin toivonut paljon lukuisamman korva- ja silmäparin tutustuvan tähän sekä musiikillisesti että visuaalisesti komeaan tuotteeseen. Mutta on myös totta, että pienestä on hyvä ponnistaa.

Tuukka Termonen