SEIROM – 1973

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Aurora Borealis

Venäläinen SEIROM ja sen musiikki on hieman vaikea määritellä tyhjentävästi. Tyylinsä perusteella se on kokeilullinen sekoitus dronea, black metalia, elektronista musiikkia ja noisea. Aikaisempia julkaisuja yhtyeellä on muutama ja ne ovat ladattavissa myös ilmaiseksi artistin kotisivuilta, eli kiinnostuneet voivat kätevästi käydä itse tutustumassa artistiin ja muodostaa oman mielipiteensä. Nyt arvioitavaksi tullut julkaisu 1973 on tupla-cd ja sen kokonaiskesto on päälle puolitoista tuntia, joten mitään kevyttä kuuntelukokemusta siltä on aivan turha odottaa.

1973 onkin erittäin haastava kokonaisuus kuunnella jo pitkän kestonsa takia, suurimman osan kappaleista ollessa ainakin yli viisi minuuttisia tai sitäkin pidempiä. Musiikista on välillä hankala päätellä onko se jonkinlainen suunnitelmallinen auraalinen hyökkäys kuuloelimiä kohtaan vaiko vain kaoottinen kollaasi eri tasoilla vaikuttavia ääniä. Tuntemukset mitä teoksen kuunteleminen aiheuttaa ovat erittäin sekavat, mutta välillä musiikki onnistuu kuitenkin aiheuttamaan ihan mielenkiintoisia mielleyhtymiä ja mielikuvia.

Musiikillisesti kappaleet koostuvat erilaisista melodioista, syntetisaattorin huminasta ja runsaista ambient elementeistä. Välillä kappaleissa käytetään erilaisia sampleja ja niiden taustoilla nakuttaa toisinaan myös rummut enemmän tai vähemmän kuultavina. Taitaa joissain kappaleissa kitarakin hieman surista ja säristä, vaikka usein sitä ei edes tajua.

Julkaisusta on hyvin vaikea muodostaa mitään mielipidettä. Sitä on kyllä ihan mielenkiintoista kuunnella, mutta siitä on silti hyvin hankala saada mitään konkreettista irti. Kappaleet kuulostavat usein liian samankaltaisilta ja erilaisia ambient- ja sample-kohtia lukuunottamatta niitä voisi usein jopa olla mahdotonta erottaa toisistaan. Jos levyltä olisi pudottanut vaikka puoletkin kappaleista pois, tuntuisi se varmaan silti liian pitkältä. SEIROM ei ehdottomasti ole musiikkia, jota olisi tarkoitettu kaikille, eikä se tässä tapauksessa ollut mitä ilmeisemmin tarkoitettu myöskään allekirjoittaneen korville.

Aleksi Vaittinen