Saturnian Mist – Chaos Magick

424313
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Candlelight Records

Nykyään Tampereella vaikuttava Saturnian Mist julkaisee nyt neljä vuotta debyyttialbuminsa, Gnostikoi Ha-Shaitan, jälkeen uuden kokopitkänsä Chaos Magick. Black metalia, okkultismia ja mystiikkaa on jälleen luvassa, mutta toisin kuin monet muut tyylilajin yhtyeet, on Saturnian Mist kehittänyt ilmaisuaan myös genren rajojen yli. Enkä lopulta ehkä leimaisikaan uusinta levyä aivan tuosta vain black metaliksi.

Kappaleissa huomaa hieman death metal -tyylisemmän otteen, sekä tiukkoja, pinnalla olevia kitarakuvioita ja sooloja. Ensimmäinen assosiaatio mikä mieleeni tuli oli Rotting Christin tyylinen melodinen, mutta raaka ulosanti. Myös etnisiä vaikutteita flirttailevat kitarat ja perkussiot luovat miellyttävää syvyyttä kappaleisiin ja tuovat mieleen eteläisimmän  Euroopan kulttiyhtyeet. Fra Zetekhin vokaalit erottuvat mukavan selkeästi brutaalilla ilmaisullaan, sillä niissä ei mennä perinteisellä black metal kurlutuksella tai rääkynällä vaan tiukalla agressiivisella karjunnalla. Tempo pysyy suhteellisen rivakkana koko levyn ajan, mutta kuullaan levyllä intron lisäksi muutama rauhallisempikin raita kuten Evoking God, joka toi hyvin vahvasti mieleen LIK:n synkkine kuiskailuineen, sekä levyn cd-version päättävä Yoga, Hate, Fuck joka toimii sopivana outrona levylle.

Chaos Magick oli kokonaisuudessaan positiivinen yllätys ja tuo mukavasti uusia tuulia mukanaan. Tylsiä hetkiä ei juuri pääse tulemaan, sillä lähes joka biisistä tuntuu löytyvän jokin koukku tai korvamato, mikä pitää mielenkiinnon yllä melkolailla koko levyn ajan. Chaos Magick on kiehtova sekoitus kaaosta, agressiota, melodiaa ja palavaa tunnetta, sekä laadukas osoitus siitä, että Suomessakin osataan vielä tehdä massasta erottuvaa musiikkia ja vieläpä näin kovalla otteella.

Markus Mähönen