SAMMAL – Sammal

sammal-lp
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svart Records

Turun poijjaat pääsivät tällä kertaa yllättämään ovelasti takavasemmalta pahemman kerran. Suomenkielistä groovaavaa progerokkia soittava viisikko oli allekirjoittaneelle täysin uusi tuttavuus ja julkaiseehan bändi nyt tosiaan ensimmäisen kokopitkänsä Svartin kautta. Soittokokemusta porukalla ilmeisesti on jo ennestään kiitettävästi ja kuuluuhan se musiikissakin, sillä Sammal saa heilumaan tahdissaan pakostakin.

Yleinen fiilis on levyllä kuin suoraan parhailta 70-luvun progelätyiltä. Kitara vinkuu, hammondit ulisee ja melodia soljuu rennosta rokkailusta välillä hitaaseen ja jopa surumielisempään fiilistelyyn. Laulajan ääni vaati itselläni alkuun hieman totuttelua ja suomen kieli meinasi hieman hämmentää, mutta kun kieleen ja lauluääneen tottuu, toimii se yllättävän hyvin. Muutama täysin instrumentaalinen kappalekin levylle on eksynyt, mutta ne täydentävät levyä erinomaisesti. Tuotanto ja äänipuoli on juuri mukavassa balanssissa luoden sopivan kirkkaan mutta vinyylimäisen tunkkaisen äänimaailman, joka sopii levylle paremmin kuin hyvin.

Jos jotain niin Sammaleen levyllä on fiilistä ja svengiä. Kaikki soittimet luovat hienon tasapainon keskenään. Kitara ja basso kuuluvat lomittain erittäin kivasti ja rumpujen rento ja progeileva komppailu ei nouse liian pintaan. Jo mainitut Hammond-urut luovat sitä autenttista tunnelmaa ja laulukin tuo välillä elävästi mieleen historian siipien havinan. Sammaleen on levyn pariin on mukava palata fiilistelemään aina tuon tuosta ja mikäs siinä, sillä levy todellakin saa hyvälle tuulelle ja vie mukanaan. Enää ei voi kuin jäädä odottamaan mitä bändi tuo tullessaan kun konseptia hiotaan eteenpäin entisestään.

Markus Mähönen