Retaliatory Measures – Iän tuoma varmuus kera vanhan tutun kuoleman

Paikallisessa olutpanimossa on maanantai-illasta rauhallinen tunnelma. Puheen sorinaa kantautuu kevyesti sieltä täältä. Pian pöydän toiselle puolelle istuutuu kaksi pitkätukkaista miestä oluttuopit käsissään: Kalle Hahtamo ja Kalle Aaltonen, Retaliatory Measuresin kitaristit. Heistä huokuu selvästi rentous, heitä on haastateltu monta kertaa ennenkin.

RM_nj

Hahtamo on toiminut Retaliatory Measuresin kitaristina yhtyeen ensisoinnuista lähtien, eli vuodesta 2009. Aaltonen on toiminut yhtyeessä noin vuoden päivät. Ennen Retaliatory Measuresia mies soitti Synestesiassa sekä Mors Principium Estissä.

– Kalle pyysi minut sopivaan aikaan mukaan, sillä Synestesian taival oli juuri päättynyt. Tunsin kyllä jätkät jo ennen yhtyeeseen liittymistä, sillä olin mukana tuottamassa yhtyeen ensimmäistä EP:tä sekä debyyttialbumia, Aaltonen kertoo.

Viimeisen vuoden aikana Retaliatory Measures on kokenut enemmänkin muutoksia jäsenistössä. Rumpali on vaihtunut kokonaan ja alkuperäinen basisti palasi useamman vuoden tauon jälkeen. Lisäksi toisen alkuperäisen kitaristin ja bändin tiet erosivat vuosi sitten elokuussa.

– Yksinkertaisesti hänellä oli eri tavoitteet bändin suhteen, kuin minulla ja solisti Pessi Haltsosella. Tärkeimpinä asioina bändissä pitäisi kuitenkin olla musiikki ja soittaminen, Hahtamo kommentoi aihetta lyhyesti.

 

”Musiikki kuulostaa nyt meiltä viideltä”

Mediassa yhtye on linjattu death-thrashmetal -yhtyeeksi. Aaltonen toteaa naureskellen, että death-suuntaus on solistin syytä.

– Kun Pessi alkaa laulaa, alkaa thrash metalkin kuulostamaan heti death metalilta.

Alkuaikoina Hahtamo hoiti pääasiassa sävellyksen. Nykyään vetovastuuta on myös Aaltosella, mutta sovitustyö tehdään koko bändin toimesta. Hahtamo toteaakin, että nyt kun kaikki osallistuvat musiikin tekoon, niin musiikki kuulostaa heiltä viideltä. Aaltonen kertoo taas tuoneensa yhtyeeseen omaa melodeath-taustaansa vaikka yhtyeen musiikin kärkenä toimii edelleen thrash.

– Yhtyeen musiikki ei ole enää niin genreriippuvaista. Soitamme sitä, mikä kuulostaa hyvältä, Aaltonen sanoo.

– Musiikillisesti olemme syventyneet enemmän joka suuntaan, Hahtamo lisää.

Solisti Pessi Haltsonen on alusta alkaen työstänyt yhtyeen kappaleiden sanoituksia ja toteaa sähköpostitse, että niissäkin on kehitytty tiettyyn suuntaan.

– Musiikillinen syventyminen näkyy myös meidän lyriikoissa. Nykyään ne ovat enemmän henkilökohtaisia kokemisia kuin ns. suoraa turpiin vetoa. Sanomat tulevat nykyään ehkä epäsuoremmin esille. Kuolema sen eri muodoissa on teema, joka on pysynyt alusta asti mukana. Tarkoitan siis kuolemaa käsitteenä, sen kohtaamista, kuoleman hetkeä ja kuolemanjälkeistä olotilaa.

 
Nuoruuden innostuksen lähdöstä huolimatta uutta tuotantoa

Retaliatory Measures on hetken aikaa näyttäytynyt vähemmän keikkalavoilla, sillä keskittyminen on siirtynyt treenaamiseen, säveltämiseen ja sanoittamiseen. Yhtyeelle on varattu studioaikaa marraskuussa, eli loppuvuodesta olisi tarkoitus saada uusi EP ulos.

– Kuten sanottu, jokaisen jäsenen musiikkimaku ja kädenjälki kuuluu materiaalissa tavalla tai toisella. Luvassa on maalailua, kaahailua ja fiilistelyä melodeathista aina moderniin thrashiin. Musiikissa se kuuluu siten, että tunnelmissa keinutaan välillä laidasta laitaan. Meiltä on tullut nyt ulos ”Grave” –niminen kappale, josta olemme saaneet vielä maltillista palautetta, Aaltonen kertoo.

 

Retaliatory Measures – Grave

 

– Biiseissä tulee olemaan synkempää tunnelmaa kuin ennen, Hahtamo lisää.

Yhtye odottaa, että pääsisi soittamaan keikoille uutta materiaalia. Hahtamo toteaa, että uusia kappaleita on yksinkertaisesti helvetin hauskaa soittaa. Aaltonen on tähän mennessä soittanut keikoilla vain yhtyeen vanhaa materiaalia, joten nyt kun kappaleissa näkyy myös hänen kädenjälki, hän pääsee tekemään sitä mitä on odottanutkin.

– Olimme keväällä keikalla, jossa oli kyllä ihan hyvä fiilis soittaa, mutta kuitenkin minulla oli niin vähän tarttumapintaa vanhaan materiaaliin, Aaltonen sanoo.

Tulevaisuuden suhteen yhtyeellä ei ole tällä hetkellä suurempia suunnitelmia. Kitaristit toteavatkin, että he soittelevat ja katsovat mitä siitä tulee. Keikkoja tullaan tekemään, mutta se ei ole bändin elinehto. Yhtyeen jäsenillä on sen verran ikää, että koulut on jo käyty ja vankka keikkailukokemus on näyttänyt mitä tämä voisi ammattina olla.

– Itselläni vanhat musiikkikuviot imivät minut kuiviin. Toisinaan soittaminen jopa vitutti. Tässä on tullut nähtyä levy-yhtiökuviot, isot ja pienet sekä hyvät ja huonot keikat. Soittaminen on nyt pääasia, Aaltonen kommentoi.

– Iän myötä on tullut se ero, että musiikin suhteen ei ole enää pakko päästä mihinkään. Sellainen nuoruuden into on tainnut jättäytyä. Sopiva määrä keikkoja ja julkaisuja riittää meille. Pitkästä aikaa soittaminen on ollutkin todella nautinnollista, Hahtamo toteaa haastattelun lopuksi.

https://www.facebook.com/retaliatorymeasures?fref=ts

 

Teksti: Inka Mustonen
Kuva: Niko Juhola