RED MOON ARCHITECT – Concealed Silence

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

Concealed Silence on alunperin Saku Moilasen sooloprojektina alkaneen Red Moon Architectin debyyttijulkaisu. Musiikki on raskasta death- ja doom metalin ristisiitosta. Levyllä kuullaan pääasiassa melko hidastempoista doom-henkistä runttaamista, mutta välillä kaahaillaan myös enemmän death metalmaisilla nopeuksilla. Viidestä kappaleesta kaksi on melko pitkiä ja vaikka näillä pituuksilla onkin varmaan haettu kappaleen tunnelman latautumista käyttäen sampleja, jousia, ambient-huminaa ynnä muuta sellaista, niin liika on silti liikaa.

Laulaja Frans Aalto vetää aivan helvetin murealla äänellä, joka sopii musiikkin aivan täydellisesti. Vokaalit ovatkin ehkä levyn parasta antia kaikessa raakuudessaan. Välillä kappaleissa on vaihtelun vuoksi myös naisvokaaleita ja puhtaita laulujakin, mutta ne tuntuivat hieman väkinäisiltä. Vaihtelua, jota ei välttämättä olisi edes oikeasti tarvittu.

Loppupuoli levyllä eroaa muusta materiaalista ehkä hieman liian rajusti ja kappaleet ovat jo melko kevyehköjä. Ehkäpä se on tässä tapauksessa ollut joku tarkoin suunniteltu katarsis, joka laukeaa kun vapautuminen raskaasta ryöpytyksestä on tapahtunut, mutta rehellisesti sanottuna olisin kaivannut levylle vielä hieman enemmän menoa. Nyt julkaisun vahvin biisi Abscond esitellään heti kättelyssä ja tuntuu ettei sen jälkeen enää oikein paukkuja ole.

Aleksi Vaittinen