RAVENTALE – Transcendence

Raventale_Transcendence
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: BadMoodMan Music

Tasaiseen tahtiin, suunnillen levyn per vuosi, julkaissut ukrainalainen yhden miehen projekti Raventale esittää tässä kuudennen levynsä. Edellisen ja ensimmäisen kerran kuulin bändistä kun sain arvioitavaksi vuoden 2010 After-levyn. Aika samoissa meiningeissä edetään tälläkin äänitteellä. Sisältö muodostuu neljästä pitkähköstä kappaleesta, jotka haahuilevat ja jyskyttävät tunnelmallisen death/doomin maastossa. Projektin puuhamies itse tosin kutsuu musiikkiaan nimityksellä ”atmospheric blackened metal”. Eipä sekään kauhean ohi omista havainnoistani mene.

Musisoinnin pohjana on toistoon perustuva, hiljalleen polveileva ilmaisu, jossa selkeänä kiintopisteenä voi merkitä Brave Murder Day -aikaisen Katatonian. Mukana on kuitenkin kylmempää blackmetallisuutta ja toisaalta myös pehmoisempia, melodisia kitaratunnelmointeja. Muistikuvieni mukaan After-levyllä yleisvaikutelma oli hitusen enemmän doom, nyt lähestytään enemmän jopa ripeää black metalia, etenkin toisessa ja neljännessä kappaleessa.

Tasaisuus, maltillinen tunnelman kehittäminen ja tyylikkäät syntikka- ja kitarakuviot ovat levyn valtteja. Myös soundit ovat hyvin sopivat tämänkaltaiseen hönkimiseen. Miinuspuolelta löytyy vokalistin tylsähkö rääkyvokalisointi ja kappaleiden yllätyksettömyys. Välillä riffit ovat peräti b-luokkaa, vaikkakin musiikki sinänsä on hyvin toteutettua eikä mitenkään kömpelöä. Myös rumpujen sihinä, kumina ja kilinä jää hieman etäiseksi. Ihan onnistunut veto tyylilajissaan, mutta black metaliksi liian siistiä eikä myöskään vaikkapa Esotericia vastaan ole kovin vahvoja saumoja progressiivisen doomdeathin mittelöissä.

Seppo Rautio