Raportti: Therion, 3.12.2010 Gloria, Helsinki

Kuvat : Arto Lehtinen

Teksti : Arto Lehtinen ja Elina Virtanen

 

Christofer Johnssonin luotsaama Therion on kulkenut pitkän tien death metal -päivistä nykyiseen sinfoniseen tyyliin. Sinfoninen tyyli vetoaa yleisöön varsin hyvin, sillä yhtye tuntuu olevan tien päällä usein. Therion nauttii suurta suosiota erityisesti Etelä-Amerikan maissa ja Keski-Euroopassa. Sen sijaan Suomessa Therionin suosio on pysynyt vuosien saatossa samalla tasolla. Perjantai-iltana Helsingin Gloriaan oli saapunut noin 400 katsojaa. Ilmeisesti samanaikainen metallikonsertti Tavastialla verotti Therionin keikan yleisömäärää. Ennen keikan alkua yleisöä oli huolestuttavan vähän. Juuri, kun alkuintro pyörähti soimaa, jengiä alkoi kuitenkin vyöryä sisään.

Christofer Johnssonin johdolla Therion aloitti uusimman levyn introlla ja nimikkopiisillä. Kahden tunnin aikana Therion veti täydellisen oopperahevisetin innostuneen ja haltioituneen yleisön edessä. Piisejä tuli lähestulkoon kaikilta Therionin sinfonisimmilta levyiltä aina Theliasta viimeisimpään tuotokseen saakka.  Yhteislaulut ja hoilotukset kuulostivat kieltämättä komealta – onhan Thomas Vikströmillä kokemusta oopperan saralta vuosien varrelta. Snowy Snaw, joka toimi enemmän showmiehen ominaisuudella, hoiti oman laululeiviskänsä mallikkaasti.

Bändin lavaesitys ei jäänyt pelkkään seisoskeluun ja ihmettelyyn, sillä biisien tulkinnoissa oli selvästi havaittavissa teatterimaisia piirteitä. Laulajat lauloivat kuin toinen toiselleen ja osasivat elävöityä dramaattisellakin tavalla. Solistit ottivat tietenkin pääroolin lavalla. Muusikot jäivät täysin taustalle, vaikka Johansson aika ajoin esitteli kitaristin taitojansa. Basson osaa hoiteli Waldemar Sorychta, joka jäi täysin sivustakatsojan rooliin.

Välillä tuntui, että lava oli käydä pieneksi, kun neljä laulajaa väisteli toinen toisiaan.  Toisaalta Therionin jäsenet ovat vuosien varrella oppineet liikkumaan erikokoisilla lavoilla. Laulajien liikkeet ja paikat olivat tarkkaan harkittuja ja treenattuja.  Snowy Snaw ja Thomas Vikström osasivat vetäytyä taka-alalle, kun naispuoliset vokalistit hoitivat lauluosuuksia.

Keikka oli varsin mainio, vaikkakin se ajoittain näytti koomiselta tila ahtauden vuoksi. Eiköhän Therion jälleen poikkea käymään, kun seuraavaa levyä pukkaa.

Biisilista keikalta:

Sitra Ahra
Wine of Aluqah
Typhon
The Perennial Sophia
Hellequin
Nifelheim
The Siren of the Woods
Voyage of Gurdjieff
Ljusalfheim
Dies Irae
Ginnungagap
Kali Yuga III
Call of Dagon
Clavicula Nox
Enter Vril-Ya
The Blood of Kingu
Lemuria
Abraxas
Unguentum Sabbati

The Rise of Sodom and Gomorrah
To Mega Therion