RAPORTTI: Studiolla Nihil Mortumin kanssa

Teksti: Juuso Viljanen

 Jokunen viikko sitten tunsin itseni äärimmäisen etuoikeutetuksi; sain kutsun hämeenlinnalaisen Nihil Mortumin tulevan debyyttialbumin ennakkokuunteluun. Äärimmäisen jännittävän tilanteesta teki se, että ennakkokuuntelupaikkana toimiva studio oli käytännössä katsoen uunituore, bändi kuuli itsekin masteroidun levyn ensimmäistä kertaa ja minä pääsin ennen muuta yleisöä maistamaan Aletheia-nimen saanutta albumia.

Tavattuani Baalin, Amonin ja Thexteran Hämeenlinnan rautatieasemalla lähdimme ajelemaan kohti Studio SoundBunkia. Studio sijaitsi juuri sellaisella paikalla kuin studion kuuluukin: pienessä piharakennuksessa sopivan kaukana ”ärsykkeistä”, eli kuppiloista ja tissibaareista maaseudun rauhassa. Piharakennuksen sisältä kuitenkin paljastui moderni ja ennen kaikkea siisti pikkustudio, joka on valmistunut aivan vuoden alussa. Kerrottakoon vielä, että Nihil Mortumin tuleva Aletheia-pitkäsoitto on Studio SoundBunkin ensimmäinen tuotos.

Pidemmittä puheitta iskettiin nauha pyörimään ja kahvikuppi kouraan. Rivakasti lähti käyntiin myös Aletheian avausraita. Levyn starttaa ensimmäisenä sinkkunakin julkaistu Praised Be I, joka kertoo omalla karulla kielellään sen, ettei tämä yhtye ole leikkimielellä liikenteessä. Sama henki kulkee läpi albumin tuoden mukanaan Behemothin apokalyptista räyhää, Lamb Of God –tyylistä riffi- ja melodialeikkiä sekä Gorgorothin raakuutta. Black ja death metalista vaikutteet ammentava Nihil Mortum tekee omantyylistä musiikkia, jolle on helppo löytää esikuvia, mutta vaikea löytää vertailukohdetta. Bänditouhujen ollessa vielä alussa yhtyeen oli tarkoitus alkaa soittamaan underground black metalia, mutta ainakaan Aletheian kappaleen eivät sellaiselta vaikuta. Materiaali on huomattavasti ”vaativampaa” ja yhtyeen rima on ollut selkeästi korkeammalla.

Albumi on raskas ja raastava. 10 raidan mittaisena se on varsin messevä annos. Annos sellaista musiikkia, joka luonteellaan voisi räjäytellä päitä niille sijoilleen. Kaksi läpikuuntelua sai minut vakuuttuneeksi bändin potentiaalista sekä intohimosta. Nämä jätkät ovat tosissaan!

Alla levyn kappalelista:

1. Praised Be I
2. Sat

3. Tan
4. Oh Lord
5. Universe Intoxicated
6. New Messiah
7. God
8. Cursed Decade
9. Blunt Force Trauma

10. Pleasure Obedience

Albumi on toistaiseksi vailla julkaisijaa ja yhtye vailla basistia (!!!).

Lue Nihil Mortumin haastattelu seuraavasta Miasmasta!

http://www.nihilmortum.com/