RAPORTTI: Medeia, Omnium Gatherum, Deviant Tactics – 21.9.2011 Klubi, Tampere

Medeia

Teksti: Juuso Viljanen

Kuva: Pekka Konttinen

 

Tampere menetti tyylipuhtaan hevibaarin nimeltä Hellä muutama vuosi takaperin. Samalla mureni iso osa kaupungin raskaan metallin keikkatarjonnasta. Nykyään kaupungissa näkee raskaan musiikin tarjontaa muissakin kuppiloissa, tosin melko harvakseltaan. Näinä päivinä myös yhtyeiden skaala on huomattavasti viimevuosia laajempi, ulottuen nyt lähes täydellisestä undergroundista tämän päivän kuumimpiin nimiin asti.

Pakkahuoneen kyljessä sijaitseva Klubi houkutteli paikalle syyskuun kylmänä iltana kolmen kovan nimen turvin. Paikallisina yhtyeinä debyyttialbumiaan pikkuhiljaa (toivottavasti) julkaiseva Deviant Tactics sekä varmasti kaikille laatumetallin ystäville tuttu nimi Medeia. Mukana myös Medeian kanssa Suomea Vuoroin Vieraissa –kiertueen merkeissä kiertänyt Omnium Gatherum.

Illan avaajan roolin saanut Deviant Tactics oli tulessa ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Vielä tässä vaiheessa valitettavan harvalukuinen yleisö sai vastinetta rahoilleen alusta saakka. Deviantin pikkukiero ja kevyesti koukutettu death metal toimi erittäin hyvin ja näyttivätpä muutkin paikalla olleet viihtyvän ja nauttivan esityksestä. Vokalisti Jyri Raitio iski lavalla kaiken peliin ja miekkosen välillä teatraalisetkin maneerit olivat omiaan livekokonaisuuteen. Deviant on tehnyt keikkaa erittäin harvakseltaan ja debyyttilevykin on antanut odottaa itseään lähes turhauttavan pitkään. Nyt vain levyä pellolle ja perässä keikkaa tekemään.

Kakkosena lavalle asteli Omnium Gatherum. Tällä kertaa kakkonen ei ollut ykkönen, sillä Omnium toimi illan yhtyeistä selvästi heikoimmin. Yhtye on niittänyt mainetta ja kunniaa uusimman albuminsa myötä ja tehnyt keikkaa hartiat vääränä, mutta jotenkin musiikki ei vain nappaa. En tiedä, onko se liian kevyttä, liian suoraa, liian stereotypistä vai mistä kiikastaa, mutta jotenkin vain ei nappaa. Olen yhtyeen tsekannut puolen vuoden sisällä kolmesti ja tämä oli näistä kolmesta kuitenkin paras veto, vaikka jättikin kylmäksi. Plussaa kuitenkin aktiivisuudesta lavalla ja yleisön kannustamisesta välispiikeissä.

Illan päättävä Medeia olikin sitten aivan toista maata. Yhtyeen taivalta Quantum Holocaustista Abandon All –levyyn asti on ollut hienoa seurata ja samalla tarkkailla sitä helvetinmoista kehittymistä, joka yhtyeen sisällä on tapahtunut. Ensimmäisen kerran näin yhtyeen livenä neljä vuotta sitten ja olin kerralla myyty. Itkin onnen kyyneleitä ja olin valmis tatuoittamaan yhtyeen nimen rintaani. Nyt neljä vuotta myöhemmin ja yhden vuoden parhaista levyistä julkaissut yhtye maistuu aivan yhtä hyvälle. Tatuoittamissuunnitelmista olen antanut periksi, mutta vannon yhä yhtyeen nimeen. Bändin uskomaton lavakarisma on omiaan Klubin kaltaisessa, sopivan intiimissä tilassa. Vielä kun soundikin oli ruuvattu kutakuinkin täydelliseksi, olivat märät housut tosiasia. Yhtyeen jäsenien soittotaito sekä Keijon vertaansa vailla oleva lauluääni ovat yhteennidottuna täydellinen paketti. Medeia näytti närhen värkit ja näpäyttelee samalla, että se voi olla Suomen kovin liveyhtye. Keikkakalenterissa on ainakin täydenlaista.