RAPORTTI: Dream Theater – 23.1.2012 Jäähalli, Helsinki

Vokalisti James LaBrie

 

Teksti: Arto Lehtinen

Kuva: Arto Lehtinen

Dream Theater tunnetaan suurena Suomen ystävänä, joten ei ollut mikään yllätys, että yhtye treenasi kolme päivää Suomessa ennen kuin kiertue starttasi käyntiin Helsingistä. Noin 5000-6000 progemetalli ystävää oli saapunut Helsingin jäähallin läpin lumen ja tuiskun todistamaan, missä iskussa yhtye on uuden rumpalin Mike Manginin kanssa. Portnoyn kanssa yhtye oli aika pahoissa ongelmissa. Lisäksi Portnoy tuppasi lavalla jättämään muut kaverit varjoonsa massiivisen rumpupatteristonsa ja taidokkaan soittonsa ansiosta ja ennen kaikkea melkein hoiti vokaaleja enemmän kuin LaBrie konsanaan. Loppujen lopuksi Mike Portnoy lähti seikkailemaan muiden yhtyeiden kanssa ja vielä yritti päästä takaisin Dream Theateriin, mutta huonostihan siinä kävi. Uusi rumpali Mike Mangini on maailman luokan rumpali. Onhan mies hankkinut kannustimensa aina Annihilatorista, Steve Vain yhtyeestä ja jopa Extremestä.

Ennen kuin progejätti astui lavalle, lämppärin rooliin oli pestattu täysin tuntematon yhtye Periphery. Yhtyettä kohtasi täydellinen teknillinen katastrofi. Taustamelua hoitava tietokone hyytyi täysin ennen kuin poikien keikka pääsi edes alkamaan. Tämän vuoksi rumpali ei kuullut klikkiä. Aikaa valui hukkaan, kun kaverit ja teknikot pähkäilivät vikaa. No, vika saatiin ratkaistua ja pari biisiä Periphery ehti vetäistä ennen kuin soittoaika meni umpeen. Peripheryn tavaraa voi kuvata enemmän metalcore-tyyppiseksi väännöksi.   Joten aika tylsää siltä osalta.

Kun lämppärin tavarat oli viety pois, oli aika päästää Dream Theater lavalle. Taustaskriineille heijastettiin erikoinen animaatiopätkä Dream Theaterin kavereista, jossa kaverit hyppivät, pomppivat ja lentelivät lentokoneilla. Erikoisen animaatiovideon jälkeen lähestulkoon kahden tunnin keikka polkaistiin käyntiin ”Bridges in the Sky” -kappaleella ja siitä jatkettiin vanhemmilla biiseillä, kuten ”6:00”. Keikka oli yhtä progemetallin juhlaa. Setti käsitti luonnollisesti uusimman levyn A Dramatical Turn Of Eventsin tuotoksia, mutta setissä kuultiin myös aivan ensimmäisen levyn biisi ”A Fortune In Lies”. Keikka ei ollut pelkästään raskasta vääntöä kahden tunnin ajan. ”The Silent Man” ja ”Beneath The Surface” sait hyvin tunnelmallisen esityksen. Molemmat kappaleet esitettiin akustisesti ja muutamia stendareita kohosi ilmaan tunnelmaa lisäämään. Lisäksi ”The Spirit Carries On” oli omistettu kosketinsoittajan Jordan Rudessin juuri menehtyneelle äidille.

Helsingin keikka oli kiertueen aloitus, joten bändillä oli varmasti ylimääräistä energiaa ja intoa päästä vetämään uusia biisejä ja samalla esittelemään Magnini suomalaiselle Dream Theater -yleisölle.   Johtuikohan se tästä seikasta, mutta bändi oli todellakin iskussa ja olo jotenkin vapautuneen oloinen. Yhtye soitti tiukasti ja biisit runtattiin läpi raskaalla otteella. Vokalisti LaBrien ääni kantoi hyvin, paitsi viimeisessä kappaleessa, jossa miehen ääni alkoi olemaan pientä pihinää.  Jos Portnoyn jättimäiset rumpukiskat täytti lavat, niin ei Manginin rumpukiska siitä juuri kaventunut. Roudareiden on täyttynyt viettää tovin aikaa ennen kuin jokaiset osat ja palat on saatu asennettua kohdilleen. Manginin taidonnäytettä oli mielenkiintoista seurata. Miehen otteet olivat varmat ja todella tarkasti harjoiteltu. Kitaristi Petrucci ajoittain seurasi, miten Mangini suoriutui hommastaan. Mies veti varmasti ja ammattitaidolla. Lisäksi on helppo sanoa, että mukana oli varmasti ylimääräistä energiaa ja innostuneisuutta. Suomalaiset Dream Theater -fanit ottivat miehen avosylin vastaan.

Keikan kruunasi Dream Theaterin tuttu videobiisi Pull Me Under, joka aikoinaan pyöri MTV:n Headbanger’s Ball -rotaatiossa.

Dream Theaterin keikka Mike Manginin kanssa oli suoraan sanottuna loistava. LaBrie ei turhaan jutellut yleisön kanssa, vaan antoi musiikin puhua. Tervetuloa uudelleen.

 

Biisilista:

 Bridges in the Sky

 6:00  

Build Me Up, Break Me Down  

Surrounded  

The Root of All Evil  

Mike Manginin rumpusoolo  

A Fortune in Lies  

The Silent Man (akustinen veto)  

Beneath the Surface (akustinen veto)  

Outcry

 On the Backs of Angels  

War Inside My Head  

The Test that Stumped Them All  

The Spirit Carries On

Breaking All Illusions.

Pull Me Under