QUARTZ: Stand Up And Fight (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Mind Productions

Japanilaisia Gorgonia ja Sabbatia voi osaltaan kiittää NWoBHM:n renessanssista: Gorgon on koveroinut muiden muassa yhtyeitä Bitches Sin, Soldier, Axis ja Basful Alley. Sabbat-Gezol karvapäisine kavereineen on puolestaan väsännyt lainaversion hivenen tunnetumman Quartz-yhtyeen kappaleesta Satans Serenade, joka lienee 2000-luvun true metalisteille Quartzin tuotannosta se tunnetuin lohkaisu.

Quartz oli kotoisin Birminghamista, aivan kuten suuri esikuvansa Black Sabbath. Heavy metalin kuningas sekä auttoi että vaikeutti bändin uraa: Sabbathin kiertuemanageri hommasi Quartzille keikkoja, ja Tony Iommi tuotti s/t-debyyttialbumin. Esikoisen julkaisun jälkeen yhtye menetti Sabbathille kosketinsoittajaksi yhden perustajajäsenistään, kitaristi Geoff Nichollsin, joka viihtyikin Black Sabbathin riveissä lähes vuosikymmenen. Quartzin ura sen sijaan päättyi vuoteen 1983.

Vuonna 1980 julkaistu toinen täyspitkä Stand Up And Fight edustaa blues-pohjaista heavyä, jossa Sabbathin lisäksi kuuluu myös Deep Purplen ja Rainbown vaikutus. Iommin jengi lienee ollut esikuvana myös lyriikoiden suhteen, sillä Sabbathin Snowblindin tavoin myös Quartzin kappale Charlies Snow käsittelee kokaiinin käyttöä. Levyltä huomaa muitakin vastaavanlaisia esimerkkejä.

Musiikillisesti Quartz on Sabbathia hard rockimpaa, toisinaan lähes sleaze-osastoa. Itseäni yhtyeen luoman grooven jopa liiallinen letkeys käy hieman häiritsemään, mutta suurimmaksi osaksi biisit ovat onnistuneita.

Todella harvinainen herkkupala on bonuksena tarjoiltu Circles-esitys. Bookletin informaation mukaan kappaleen kitaristina taiteilee Queenin Brian May, ja taustaköörissä laulaa itse Ozzy Osbourne. Taustalaulajien äänet on tosin häivytetty niin kuulumattomiin, etten ainakaan itse Ozzyn tunnusomaista vokalisointia erottanut.

Tuure Heikkilä