PSYCHEMA – The Entry Point

Psychema - The Entry Point
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

Helsinkiläistynyt Psychema liittyy debyytillään levyttävien artistien kategoriaan. Raskaiden kitaravallien, runsaiden kosketinkuvioiden ja amorphismaisten tunnelmapalojen sävyttämä musiikillinen ilmaisunsa ehtii luodata levyn aikana jos jonkinlaisia maisemia. Valitettavasti läheskään jokainen juonenkäänne ei tunnu oikein liittyvän toisiinsa. Soitannassa on takana osaamista, mutta lopputulos kuulostaa pikemminkin suorittamiselta, kuin soittamisen riemulta.

The Entry Point onkin albumi josta jää harvinaisen vähän käteen. Ensimmäisen varsinaisen kappaleen, Youn, kertosäe erottuu, samoin fiilistelevä The Past. Muutoin (etenkin raskaammissa osioissa) Psycheman sävellyksellinen saavi kolisee tyhjyyttään. Kuorrutusta on kyllä jos jonkinlaista, mutta kerman alle ei ole jäänyt juurikaan purtavaa. Ontto kokonaisuus menettää lopunkin tenhonsa vokalisti Tomi Kallavan suorituksen myötä. Mies on kyllä ihan hyvää kotona lauleskelijan tasoa, mutta se tuli ja tunteen palo, joka tekee laulajista laulajia, jää kyllä kautta linjan uupumaan. Pätevä tuottaja olisikin selvästi tehnyt The Entry Pointille hyvää, oikeastaan joka alueella.

Psycheman pelinavaus ei siis juurikaan vakuuta. Yritys on kova, mutta kaiken lähtökohta, hyvät biisit, jäävät uupumaan. The Entry Point on pikemminkin satunnainen kokoelma tekijöitään kiinnostavia elementtejä, eikä niinkään selkeä, johdonmukainen kokonaisuus, jollaisena täyspitkä albumi on totuttu tuntemaan. Muodollisesti pätevä tekele, mutta ennen seuraavaa levyä on pakko hakea vauhtia vielä suunnittelupöydän kautta.

Markus Makkonen