Primordial, Absu, Behexen 9.3.2013 – Nosturi, Helsinki

Oli kylmä maaliskuun ilta ja saapuessani Nosturin eteen oli siellä yllättävän pitkä jono porukkaa. Noin 15 minuutin kuluttua olin jo onneksi sisällä lämpimässä. Yleisöä oli saapunut paikalle paljon ja ensimmäinen yhtye oli jo ehtinyt aloittaa settinsä. Eli eikun kamera esiin ja lavan eteen.

1

Kuvassa: Behexen

Behexen oli hyvässä vauhdissa ja yleisö vaikutti jo tässä vaiheessa iltaa suht lämpimältä vaikka musiikki ja ulkoilma olikin raa`an kylmää. Bändin musta metalli tuntui uppoavan ihmisiin tehokkaasti, vaikka lavaesiintyminen olikin lähinnä paikallaan seisoskelua kaavut päällä. Toisaalta se sopi kyllä Behexenin introverttiin tyyliin hyvin. Eturivissä musiikki toimi melko balanssissa, mutta hieman taaemmas siirryttyäni meni äänipuoli hieman muhjuksi eikä biisejä erottanut järin hyvin. Yleisöön keikka tuntui uppoavan hienosti ja muutaman mielipiteen kyseltyäni se tuntui olevan juuri sitä mitä Behexeniä katsomaan tulleet kaipasivatkin. Itse taidan pysyä bändin levyltä kuuntelussa tai bongata seuraavaksi jonkun pienemmän klubikeikan, jossa se pääsee paremmin oikeuksiinsa.

2

Kuvassa: Absu

Tapahtuman toista esiintyjää odottelin jo varsin innokkaasti pienen tauon ja yhden juoman jälkeen tai ainaki pieni Absu -fanipoika sisälläni teki niin. Keikka alkoikin varsin energisesti Proscriptor McGovernin huutaessa rumpujen takaa ja yleisö oli alusta asti mukana. Miksaus oli jo hieman onnistuneempi, mutta jätti edelleen toivomisen varaa yhtään kauempana lavasta. Kesken keikan meni myös ilmeisesti kitaristi Vis Cromilta vahvistin pimeäksi, mutta vika korjattiin ennätysajassa, eikä se haitannut menoa yhtään. Absu soitti todella onnistuneen keikan, jota oli hauska seurata vaikka lavalla ei toimintaa äärettömän paljon ollutkaan, Proscriptorin välispiikkejä lukuun ottamatta. Tuttuja biisejä tuli setin täydeltä ja pienistä teknisistä ongelmista huolimatta kaikki meni melkolailla nappiin. Pieni fanipoika jäi tosin vähän pettyneeksi, sillä jotain fiilistä tästä jäi kuitenki uupumaan vaikka helvetin hyvä keikka olikin. Ehkä ensi kerralla sitten.

3

Kuvassa: Primordial

Illan viimeisteli Irlannin ylpeys Primordial ja ai että tekikin sen mahtavasti. Irlantilaistyylisen folkintron jälkeen setti lähti käyntiin uskomattoman kovalla energialla ja paatoksella. Laulaja A.A. Nemtheanga esiintyi lavalla todellakin antaumuksella ja osasi viihdyttää yleisöä. Setti oli ilmeisesti hieman tavallisesta poikkeava sillä Nemtheanga totesi, että tällä kertaa ei soiteta samaa ”paskaa” kuin yleensä vaan hieman muitakin biisejä. Tuttujakin kipaleita oli mukana, mutta myös sitä vähemmän soitettua materiaalia. Primordial veti myös yleisön mukaan parhaiten koko iltana ja nyrkit heiluivat ilmassa koko salissa parvea myöten. Jos jostain pitää napista niin laulu olisi voinut kuulua hieman selkeämmin, koska se on melko olennainen osa bändin musiikista, tosin ei sekään lopulta paljoa häirinnyt. Ensimmäinen livekokemukseni Primordialista, mutta jos herrat vetävät aina yhtä hyvin, ei toivottavasti viimeinen!

4

Kuvassa: Primordial

Ilta oli kokonaisuudessaan hyvä hienoisista äänipuolen vajavaisuuksista huolimatta. Kaikki bändit vetivät napakat setit ja lähes täynnä olleessa Nosturissa oli varsin hyvä tunnelma. Ylivoimaisesti vakuuttavimman keikan heitti kyllä tällä kertaa Primordial eli tämän kertainen viisuvoitto meni Irlantiin että heilahti! Kiitos!

Teksti & kuvat: Markus Mähönen