PENTAGRAM: Last Rites

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Blade Records

Toisinaan bändi joutuu urallaan kulkemaan melkoisen pitkän ja kivisen taipaleen. Pentagramin tapauksessa tämä vaellusdraama on jatkunut jo uskomattomat neljäkymmentä vuotta.  Vaikka yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia ovatkin suoranaisia klassikkoja, on suurempi suosio kiertänyt bändiä huolellisesti. Kaiken lisäksi vokalisti Bobby Lieblingin huumesekoilut uhkasivat useaan otteeseen lopettaa sekä yhtyeen että miehen itsensä maallisen taipaleen ennen aikojaan. Doomin veteraanit eivät ole kuitenkaan vastoinkäymisistä lannistuneet, vaan tarjolla on pitkähkön tauon jälkeen jälleen uutta studiomateriaalia.

Ja millainen albumi Last Rites onkaan! Sillä soittaa vanhoilla päivillään musiikillisesti kypsynyt ja ennen kaikkea selkeän määrätietoinen yhtye. Bändin itsensä tuottama äänimaailma on pehmeä, syvä, sekä kaunis ja se sopiikin Pentagramille likipitäen täydellisesti. Last Ritesilla yhtyeen soitossa kuuluu elämänkokemus ja tulkinta. Kappaleissa on syvyyttä kuin loputtomassa suossa ja kuuttakymppiä kolkutteleva Liebling soundaa itsekin paremmalta kuin koskaan. Ikä on tuonut miehen ilmaisuun miltei bluesmaista karismaa, jota sielukas kappalemateriaali kantaa komeasti. Pumppaava Call the Man, kaunis Everything’s Turning to Night tai tyhjentävä American Dream ovat jo tässä vaiheessa valmiita Pentagram-klassikoita. Epätasaisuutta ei esiinny ja Last Rites onkin varmasti yksi tämän vuoden miellyttävimpiä kuuntelukokemuksia.

Pentagramin tilanne vuonna 2011 on siis valoisampi kuin kenties koskaan. Se on juuri julkaissut yhden uransa parhaimmista albumeista ja taskussa on useamman levyn sopimus Metal Bladen kanssa. Bobby Liebling on raitistunut ja yhtyeen soundin kannalta olennaisen tärkeä alkuperäiskitaristi Victor Griffin on jälleen ruodussa. Toivoa sopii, että Last Ritesin myötä nämä doomin pioneerit pääsevät edes hieman lähemmäs sitä asemaa, joka heille kuuluu. Pentagramin ura on kuitenkin, kaikesta vuoristoratamaisuudestaan huolimatta, vertaansa vailla.

Markus Makkonen