PÉENSES NOCTURNES: Grotesque

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Les Acteurs de lOmbre Productions

Vaerohn on kieltämättä erittäin tuottelias kaveri. Sooloprojektinsa Péenses Nocturnesin lisäksi hän soittaa myös Way to Endissä sekä Valhôll-nimisessä orkesterissa, joista kaikki ovat olleet viime aikoina aktiivisia ja julkaisseet albumeita. Kenties muissa bändeissään hän on enemmän ”vain” soittajan roolissa, kun taas tässä projektissaan hän ehkä kykenee päästämään sisäiset demoninsa paremmin esille sitä voin vain arvailla. Kauheasti ei kyllä edes kiinnosta, sillä vielä vähemmän Grotesque vakuuttaa kuin Way to Endin viime vuonna ilmestynyt debyyttialbumi Desecrated Internal Journey.

Alun hautajaismarssi kulkee mukavan synkissä merkeissä, kunnes väkinäisen wannabe-sekopäisesti ulvottu black metal lähtee ryskymään eteenpäin. Väliin on upotettu kaikenlaista kansanmusiikki-tyyppistä välisoittoa harmonikkoineen, huiluineen, torvineen ja neoklassisine juttuineen. Mielestäni levyllä on jonkinlainen freakshow-teema, sillä silloin tällöin levyltä kuuluu raikuvia aplodeja sekä ”yleisön” naurua ja puheenporinaa. Nimenomaan nämä taidemusiikin keinoin toteutetut kohtaukset ovat Grotesquen parasta antia, sillä avantgardistinen metalli on Vaerohnilla aika heikoissa kantimissa. Minkäänlaisia järkeviä kokonaisuuksia hän ei onnistu luomaan, tai ehkä ei edes yritä tehdä niin. Vaikutteita ja nyansseja on vaikka muille jakaa, mutta näkemys niiden käytöstä metalliviitekehyksessä hakee pahemman kerran itseään.

Kokeellinen metalli on hankala karsina. Pelkkä sekoilu ja rohkeat kokeilut eivät todellakaan ole tarpeeksi, vaan pikemminkin näkemystä tarvitaan vielä enemmän kuin perinteikkäämmissä metallin alalajeissa. Péenses Nocturnesista ei ole tämän ilmiön pelastajaksi. Luokaton laulu tiputtaa pisteitä entisestään.

Jaakko Marttila