OSKRYF: Oskryf

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Firedoom Music

Pitkästä aikaa jotain kiinnostavaa Fireboxin alamerkki Firedoomilta. Omalla kohdalla se funeral doom -juna ainakin meni jo, ja nykyisin etenkin kotistudioissa tehdyt, tätä tyyliä edustavat albumit ällöttävät.

En muista, että aiemmin olisi Firedoomilla tai ylipäätään koko Firebox-yhtiön kautta julkaistu jotain näin dronea tavaraa. Kitarat ovat kuitenkin mukana myös, mutta lyömäsoittimia sen sijaan ei. Ehkä tämä on drone doomia, vaikea sanoa. Genrellä on aika yksiselitteinen nimi, mutta toisaalta aika harva yhtye sitä mitenkään puhtaimmillaan oikeasti edustaa. Ja sellaiseksi, jona minä sen ymmärrän, Oskryf on melkoisen painottunut elektroniseen ilmaisuun. Mitään muhevan ummentunutta doom-riffiä Oskryf ei jauha loputtomiin, vaan ilmapiiri on avaruusmaisempi ja kitarat terävämmin säriseviä. Black metal -legenda Thornsin 2001 julkaistun debyyttialbumin rauhallisemmat osuudet tulevat elävästi mieleen. Tällä avaruusmaisuudellaan yhtye onnistuu pääsemään sellaiseen tulokseen, jota ei voi pelkillä genremääreillä kuvata. Tätä ei juuri mikään bändi kykene saavuttamaan ensimmäisellä julkaisullaan.

Toisaalta, loppua kohti enemmän tai vähemmän saman kitarasoundin kannattelemat kappaleet alkavat tuntua hieman kaavamaisilta. Vaasan seudulta toimiva duo jää hieman itse kehittelemänsä tyylin vangiksi tässä, mutta onnistuu vakuttamaan kovan luokan potentiaalillaan. Viimeisessä kappaleessa Och Sen Blev Allting Svart kokeillaan hieman melodisempaa kitaraa, mikä antaa sopivasti toivonkipinää siitä, että kenties vastaisuudessa anti voi hyvinkin jalostua eteenpäin. Kenties sitä black metal -puolta voisi vielä hieman enemmänkin tuoda esiin jatkossa.

Jaakko Marttila