North Karelian Black Winds – Olennaisten asioiden äärellä

Miasman ties-kuinka-monennen-tulemisen toinen numero – eli proosallisemmin #45 – julkaistiin painetussa formaatissa jokin aika sitten. Siinä oli tarkoitus julkaista myös pari tapahtumahaastattelua, jotka kuitenkin jouduttiin kalkkiviivoilla jättämään pois tilanpuutteen vuoksi. Tässä niistä toinen – eli North Karelian Black Winds. Teksti julkaistaan sellaisena kuin se oli lehteen tarkoitettu, ilman jälkikäteistä toimittamista tai täydentämistä. Osa haastattelun ohessa julkaistavista kuvista on kuitenkin tämän vuoden tapahtumasta.

Raskaamman musiikin verevämpiin ja kiinnostavimpiin emanaatioihin keskittyvä North Karelian Black Winds on palannut takaisin välivuoden jälkeen. Melkoisen pahaenteisenä päivämääränä (6.8.2016) kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa lavalle nousevat saksalais-suomalainen Morrigan (black metal), kuopiolainen Lantern (death metal), joensuulainen Ruho (black metal) ja turkulainen Kiira (black metal). Tiedustelin mahdollisesti loppukesälle sattuvasta ydinpommisateesta ja muista olennaisista asioista tapahtuman järjestäjältä, Severi Pesoselta.

nkbw3

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin bändien löytäminen tämänkertaiseen tapahtumaan ei ollut aivan kitkaton prosessi ja vaati sinulta melkoisesti työtä. Lopulta mukaan löytyi kuitenkin neljä esiintyjää, joista yksi on ainakin puoliksi kansainvälinen ryhmä. Oletko tyytyväinen tähän neljän esiintyjän settiin?

– Tapahtuman kokoonpanon kasaan saaminen ei tosiaan ollut ihan helppo homma. Monet bändit, joiden kanssa oli asiasta aiemmin ollut puhetta, eivät syystä tai toisesta päässeet tulemaan. Valintaprosessin vaikeuteen huomattavan lisän tuo oma kriittisyys sen suhteen, mitä tapahtumaan buukkaa, joten ns. korvaavien esiintyjien löytäminen vei aikaa ja vaihtoehtoja sai kahlata läpi aika urakalla. Toisaalta, viime vuonna tapahtumaa ei järjestetty ollenkaan, sillä tyydyttävää esiintyjäkaartia ei saatu toteutumaan, joten siihen nähden asiat sujuivat tällä kertaa hyvin – ei tätä järjestettäisi, jos bändeihin ei voisi olla tyytyväinen.

morriganEdellisessä Black Winds -tapahtumassa (2.8.2014) keikkadebyyttinsä teki joensuulainen Oksennus, kun taas tällä kertaa vastaavassa roolissa on turkulainen Kiira, jonka tähänastinen julkaisuhistoria koostuu yhdestä demonauhasta (Taottu Mustassa Tulessa, 2015). Onko keikkadebytanttien hakeminen mukaan selkeästi osa Black Winds -tapahtuman konseptia vai onko aikaisempi esiintymiskokemus ollenkaan merkityksellinen tekijä, kun alat hahmotella esiintyjävalintoja?

– Vuoden 2014 tapahtumassa ensimmäisen, ja edesmenneen jäsenen myötä viimeiseksi jääneen keikkansa soitti itse asiassa myös venäläinen Meti Bhuvah. Tärkein kriteeri esiintyjiä valitessa on luonnollisesti se, että bändit toimivat itselle. Debyyttikeikkoja ei hakemalla haeta, mutta kiinnostavia yhtyeitä, jotka eivät ole keikkoja soittaneet, tulee helposti kysyttyä mukaan ihan jo pelkästään sen takia, ettei siinä häviä mitään. Aika hyvin nuo kyselyt ovat tuottaneetkin tulosta, ja astetta uniikimpi konsepti herättää usein kiinnostusta.

Tapahtuma järjestetään Kontiolahdella, joka on paikkana vielä asteen verran haasteellisempi kuin Joensuu, jossa jopa tunnetut kansainväliset metallinimet, kuten Moonspell, saattavat joutua soittamaan melko olemattomille yleisöille. Kuinka hyvin aikaisemmille keikoille on riittänyt väkeä ja millaisia odotuksia sinulla on tämänkertaisen tapahtuman suhteen?

– Vaikka tapahtumapaikka sijaitseekin hiljaisemmilla seuduilla, en itse pitäisi sitä loppujen lopuksi kovinkaan haasteellisena. Vaikka kylätalon keikkakuntoon laittaminen vaatiikin enemmän työtä, oman helppoutensa siihen tuo nimenomaan se, että aika rauhassa saa olla ja tehdä. Ei tarvitse paljon miettiä, ketä nyt häiritsee ja mikä. Joensuun keikkatarjonta raskaamman musiikin saralla on suoraan sanottuna aika yksipuolista, joka onkin osasyy tapahtuman järjestämiseen, enkä noin muutenkaan yhtään ihmettele Moonspellin tapaisten bändien yleisön vähyyttä, heh. Jo ensimmäistä tapahtumaa suunnitellessa oli selvää, ettei konsepti sovi perus baariympäristöön, ja se on varmasti omalta osaltaan edesauttanut kohtuullisen yleisömäärän keräämistä, porukkaa riittää kauempaakin. Eiköhän tämä vuosi suju edellisten kertojen tavoin hyvissä tunnelmissa.

nkbw5Satuin jokin sitten aika jutuille erään melkoisen suositun tatuointitaiteilijan kanssa, joka kertoi, että hän saattaisi olla tässä kolmannessa Black Windsissä tarjoamassa osallistujille kestäviä muistoja. Tästä mahdollisuudesta ei kuitenkaan löydy mitään mainintaa tapahtuman Facebook-sivulta, joten onko asia edelleen suunnittelupöydällä?

– Heh, tuo olikin jo unohtunut kokonaan. Asiasta taisi olla ideatasolla puhetta joskus edellisten iltamien jälkeen, kyseinen tarjous tuli tuolloin kyllä puun takaa. Eipä ole tullut sen jälkeen asiaan palattua, enkä tiedä olisiko tuo oikeasti edes järkevästi toteutettavissa saati sitten yhteensopivaa tapahtuman konseptin kanssa. Yhtään artistia vähättelemättä mitään messutapahtumaa ei kuitenkaan olla tekemässä, vaan keskitytään olennaiseen.

Black Winds -tapahtuman mahdollisesta oheistarjonnasta puheen ollen, paikalla on ainakin äänitekauppaa, mutta onko jotain muutakin suunnitteilla?

nuotio– Mitäpä muuta siinä tarvitseekaan, ei siis ole myyntitiskiä erikoisempaa suunnitteilla.

Leikitään lopuksi mahdollisilla ja mahdottomilla ajatuksilla. Jos saisit kasata ultimaalisen North Karelian Black Winds -kokoonpanon, johon voisit valita vapaasti mitkä tahansa viisi bändiä riippumatta siitä, ovatko ne vielä toiminnassa vai jo manan mailla, niin mitkä viisi valitsisit ja miksi?

– Ääh. Beherit kertaa viis, tarvitseeko perustella, hah! Kyllä siinä vaikka Warloghe menis sivussa. Vähän uudemmista ja kauempaa olevista kelpaisi esim. Armagedda ja Svartidauði. Käppäosastosta vastaamaan Grausamkeit, siinä olisi paketti kasassa. Tapahtuman tulevaisuus on tosin tällä hetkellä hieman kysymysmerkillä, ainakin nykyisessä sijainnissaan vuokrahinnan nousun seurauksena, mutta se selvinnee aikanaan.

Teksti: Harri Linnera | Kuvat: Harri Linnera / Severi Pesonen