NOOTHGRUSH: Erode the Person LP

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Streaks Records / Blind Date Records

Nyt kun sludge on noussut varteenotettavaksi genreksi raskaan musiikin saralla, niin monista aikansa huippulevyistä ilmestyy uusintapainoksia. Noothgrushin viime vuosituhannen lopulla vain CD:nä päivänvalon nähnyt jumitusklassikko totisesti ansaitseekin levityksen myös suuremmassa formaatissa, ja kaiken lisäksi Amerikan mantereella – eli heppujen kotikentällä – tästä on väännetty ihan oma painoksensa. Mutta me pärjäämme kyllä tällä saksalaisella tuotteella, ja liekö versioilla edes mitään eroa. Ainakin tämän kansista löytyy informatiivinen kaksipuolinen liite, ruma juliste ja ennen kaikkea kuusi armotonta biisiä sitä ihteään.

Noothgrush ei pelleile. Kappaleet ryskyttävät eteenpäin dynaamisesti ja ruhjovalla voimalla, tempo pysyy alhaisena ja tämä sen kun tehostaa musiikin kaiken alleen murskaavaa voimaa. Ajoittain meno kiihtyy jopa keskinopeaksi laukaksi, jonka jälkeen laahaavan painostava poljento tuntuu yhä mojovammalta potkulta nivusiin. Yksinkertaisuus ja pelkistämisen taito on valttia, vaikka toki biiseistä löytyy sen verran mutkittelua, että nukahtamisen mahdollisuus on eliminoitu. Mutta tuo rytminen kiemurtelu ei tarkoita mitään turhaa teeskentelyä tai kikkailua, tästä ovat nykyiset kokeilevat ja 70–luvun kanssa trippailevat jami-sludget kaukana. (Vaikka Noothgrush onkin valinnut lainaksi Pink Floydia…) Huutajakin ärjyy varsin etevästi, juuri niin kuin genren alkuaikoina oli tapana. Tasapaksusti mutta vahvasti, ilman minkään sortin naurettavia vivahteita. Albumi on säilyttänyt tuoreutensa varsin hyvin, tosin nykyisille alan faneille se voi näyttäytyä hieman kuluneen kuuloisena. Mutta pitää siis muistaa, että aikanaan tämän sortin bändejä ei kömpinyt esille joka puskan takaa, ja ne harvat lähinnä hätisteltiin sinne takaisin. Hieno lätty, seuraavaksi vuorossa on toivottavasti Corrupted-splitin uusinta. Noothgrush on muuten ilmeisesti taas kasassa, joten tämän ja parin muun tuoreen nostalgiajulkaisun lisäksi saattaa tarjolla pian olla myös ihan tuoretta jytää.

Tuukka Termonen